05 Şubat 2017 16:56

'Kürt dili üzerindeki baskılara karşı ‘Hayır’ diyeceğiz'

HDP Siirt Milletvekili Kadri Yıldırım: Kürt dili üzerindeki baskılara karşı ‘Hayır’ diyeceğiz.

Paylaş

Anayasa değişiklik referandumuna ilişkin konuşan HDP Siirt Milletvekilli dilbilimci Kadri Yıldırım, “Hem Kürtçe üzerindeki baskı hem de halka uygulanan tüm haksız uygulamalara karşı, halkımız ‘Hayır’ diyecektir” dedi.

Yıldırım, “Maalesef bu anayasa değişikliğinde de Kürt dili ve anadilde eğitim hakkı için herhangi bir değişikliğe yer verilmedi. Anayasa değişikliğinde tüm diller için maddeler kabul edilmesi gerekirken, ancak son dönemde özellikle Kürtçe dil akademileri ve dernekleri kapatıldı. Mardin Artuklu Üniversitesi Kürdoloji bölümü eğitim görevlileri ihraç edilmesi de bu anayasa değişikliğinin bir parçasıdır. Türkiye ve bölgede Kürt halkına yönelik dayatılan politikalar, Irak’taki Saddam Hüseyin’in politikalarını geride bıraktı” dedi.

Bahsi geçen Anayasa maddelerinin içinde Kürtlerin hakkı, tüm inanç ve ulusları kapsayacak herhangi bir madde bulunmadığına vurgu yapan Yıldırım, şöyle dedi: “Hiç kimse kendini özgür şekilde anayasa değişikliğinin maddeleri içinde bulmuyor. Kürtlerden Ermenilere, Alevilerden Êzidîlere kadar hiç bir kimlik yoktur. O zaman kendilerini bu anayasa maddelerinde görmeyen hiç kimseden ‘Evet’ istenmesinin hiç bir gerekçesi olamaz. Keşke biz de kendimizi bu anayasa değişikliği içinde görebilsek, o zaman ‘Hayır’ dememizin bir nedeni olmazdı.” (Diyarbakır/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

'Meşruiyet zemini sağlanırsa halk sandıkta ders verecektir'

SONRAKİ HABER

Fransa'da polise coplu tecavüz suçlaması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa