05 Şubat 2017 15:50

Besiciler hayvanlarını satamıyor: Hayvan pazarı dondu!

Kars'taki besiciler hayvanlarını aldıkları fiyata bile satamıyor.

Paylaş

Berivan KARATAŞ 

Kars’ın hayvan pazarına çevre il ve ilçelerden gelen besiciler, 5 saat boyunca buz gibi soğukta hayvanlarının satılmasını bekliyor. Fiyatların düşüklüğünden dert yanan köylüler, hayvanlarını aldıkları fiyata dahi satamadıklarını belirtiyor. 

En büyük geçim kaynağı büyük baş hayvan yetiştiriciliği olan Kars’ta besiciler, doların yükselmesi nedeniyle aylar önce aldıkları hayvanları aynı fiyata dahi satamıyor. Kentin hayvan pazarına çevre il ve ilçelerden gelen köylüler, saat 04.00’dan saat 10.00’a kadar buz gibi soğukta satış bekliyor. Kamyonetlerle getirdikleri hayvanlarına günlerce alıcı bulamayan köylüler, çoğu zaman hayvanlarını geri götürüyor. 

KÖYLÜ BORCUNU ÖDEYEMİYOR

Ülkede yaşananların insanları yatırım yapmaktan alıkoyduğunu belirten 47 yaşındaki Nesip Kerimoğulları, “Bu yörenin insanı her gün biraz daha mağdur oluyor. Kars hayvancılık bölgesi. Hayvancılık yapmaları için insanların teşvik edilmesi gerekiyor. Ancak köylü borçlu, traktör borcunu bile ödeyemiyor. Yem 50 liraya çıktı. Köylü sütünü 80 kuruşa satmak zorunda ama sütüne alıcı bulamıyor. Süt firmalarına bu para çok geliyor” dedi.

‘DOLARA YATIRIM  YAPILIYOR’

Kış şartları nedeniyle 6 ay ahırlarda kalan hayvanlarını ve yemle beslemek zorunda kaldıklarını dile getiren Kerimoğulları, “Hayvanları aldığımız fiyattan satamıyoruz. Bu yüzden elimizde kalıyor. Doların yükselmesiyle yem fiyatları da yükseldi. Bu şartlar altında 6 ay boyunca baktığımız her hayvanın maliyeti zararını bile karşılamıyor. İnsanlar hayvan almıyor çünkü kimse piyasaya güvenmiyor. Hayvancılığa yatırım yapmak yerine dolara yatırım yapıyorlar” diye konuştu.

‘DOLAR YEM  FİYATLARINI VURDU’

Piyasadaki belirsizliğin ve doların yükselmesinin büyükbaş hayvancılığı bitirdiğini söyleyen Güven Oktay, şöyle devam etti: “Geçimimi hayvan alıp satarak sağlıyorum. Bu şekilde yıllardır ekmek paramı kazanıyorum. Bölgenin dayattığı zor şarlara rağmen hayvancılık yapmaya çalışıyoruz. Hava sıcaklığı eksi 30 derece olmasına rağmen hayvanlarımızı satabilmek için direniyoruz. Eskiden emeğimizin karşılığını alabiliyorduk. Ancak doların yükselmesi yem fiyatlarını vurdu. Artık ne alım var ne satım var. Kış, kar, soğuk yetmezmiş gibi bide yem fiyatlarının artması bizi olumsuz etkiledi.” 

‘EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ALAMIYORUZ’

Kar, kış demeden 17 yıldır hayvan pazarına geldiğini belirten 56 yaşındaki Cengiz Acar ise, “Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Büyük baş hayvan kesimi 27 liradan, 23.50 liraya düştü. Hayvan yemi ise 30 liradan 50 liraya çıktı. Doların yükselmesi ile yem fiyatları da yükseldi” diye konuştu. (Kars/DİHABER) 

ÖNCEKİ HABER

Haziran Hareketi, 'Hayır' startını Kadıköy'den verdi

SONRAKİ HABER

Erdoğan ile Yıldırım görüşmesi 4 buçuk saat sürdü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa