05 Şubat 2017 12:09

Antep HDP ve bileşenleri: Çözüm ve demokrasi için ‘hayır'

Antep'te HDP ve bileşeni partiler tarafından yapılan açıklamada; 'Çözüm, barış ve demokrasi için ‘hayır’ denildi.

Paylaş

Antep’te, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve bileşeni partiler, DBP, DTK, TJA ve 78’liler Girişimi Antep Meclisi ortak bir açıklamayla ‘Hayır’ deklarasyonunu ilan ettiler. 

HDP Antep İl Binası’nda yapılan açıklamaya HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da katıldı. HDP İl Eş Başkanı Erkan Şahin açıklamasından “Anayasa referandum süreci öncesi ve sonrası dahil olmak üzere önümüzdeki dönemin tümü halklarımızın geleceğini belirleyecek nitelikte olacaktır” sözleriyle sürecin önemine vurgu yaptı. Şahin, “Türkiye tarihinin en kritik dönemlerinden birini yaşıyoruz. Kürt sorunu başta olmak üzere toplumsal sorunların çözümü, ülke yönetimi ve demokrasi konularında geleceğin şekilleneceği bir dönem içerisindeyiz” dedi. 

‘FİİLİ DURUMU YASAL KILIFA UYDURMA ÇABASI’

1924’ten bu yana tüm anayasaların Kürt halkı dahil diğer halkların ve farklı kimliklerin inkarı üzerine kurulduğunu belirten Şahin şu sözlerle devam etti: “Anadolu’da 150 yıldır uygulanmaya çalışılan parlamenter sistem ne zaman iktidarın çıkarına ters düştüyse; savaşlarla, darbelerle veya OHAL’lerle askıya alınmış, feshedilmiş ve halkın iradeleriyle seçilmiş kişiler esir alınmıştır. Açıkça görülmüştür ki; egemenler her zaman için demokrasiden korkmuşlar ve ülkeyi demokrasi ile yönetemeyeceklerini açıkça kabul etmişlerdir. Bugün yapılmak istenen Anayasa değişikliği bu fiili durumu yasal kılıfa uydurma isteğidir. Yani mevcut Başkan istediği zaman OHAL ilan edip anayasayı askıya alabilecektir. Bu durum asla kabul edilemez.”

‘BU ANAYASA AKP-MHP ANAYASASI’

Yapılan değişikliklerle oylanacak olan Anayasanın, tüm siyasi yapıların dahil olduğu bir anayasa olmadığını söyleyen Şahin, “Ruhu itibariyle de etnik, milliyetçi, tekçi, cinsiyetçi ve merkeziyetçi” bir anayasa olduğunu ifade etti. Anayasa değişikliğinin mevcut haliyle “AKP-MHP ortaklığı” ile ülke gündemine getirildiğini belirten Şahin, TBMM’den de “birçok usulsüzlükle” geçirildiğini hatırlattı. 

‘ANTEP EN ÇOK ZARAR GÖRECEK ŞEHİRDİR’

Ülkenin en büyük emek şehirlerinden biri olarak nitelediği Antep’in bu değişiklikten de en çok zarar görecek olan şehir olduğunu ifade eden Şahin, Antep’teki cihatçı yapılanmaya dikkat çekti. “Bütün inançların ve halkların bir arada yaşama şansı bulduğu Antep, AKP-Saray iktidarının kötü dış politikası nedeniyle son beş yıldır yaşanmaz bir hale geldi.  Başta IŞİD olmak üzere cihadist-terörist örgütlerin karargahı, geçiş güzergahı, eylem kararı alıp yine kanlı eylemler yapabildiği bir şehir haline gelmesi AKP-Saray iktidarının sorumluluğundadır. ‘Hayır’ cevabı vermek, Antep’te emekçilerin ve tüm ezilenlerin hakkını savunmaktır.” 

Şahin son olarak, referandum çalışmalarına dair de “Tüm bu gerekçelerle halklarımızın ve emekçilerimizin 7 Haziran seçim sürecinde olduğu gibi referandum sürecinde çalışmalara Newroz ve 1 Mayıs ruhuyla katılacağından ve sandık başına giderek çözüm, barış, demokrasi ve özgürlükler, için tarihi rolünü oynayacağından kuşkumuz yoktur” dedi. 

Milletvekili Toğrul’un da soruları yanıtladığı salonda “Antep hayır diyor” sloganları yükseldi. (Antep/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Rizeliler snowboardculara taş çıkarıyor

SONRAKİ HABER

Ege'de mülteci botu alabora oldu: 1 ölü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...