05 Şubat 2017 10:50

Göteborg’nin büyük ödülü ‘Sami Kanı’na verildi

Göteborg Film Festivali Ejdarha Ödülü 'Sami kanı' filmine gitti.

Paylaş

Bu yıl 40. düzenlenen Göteborg Film Festivali’nde ”Ejderha Ödülü” olarak adlandırılan ‘Dragon Award Best Nordic Film’ Sami Kanı (Same blood) filminin yönetmeni Amanda Kernell’e verildi. 

1 milyon kronluk ‘Dragon Award Best Nordic Film’ ödülünü alabilmek için Kernell, Dröm vidare (Hayal etmeyi sürdür) filminin yönetmeni Rojda Şekersöz ve  ‘Tom Of Finland’ filminin yönetmeni Dome Karukovski ile yarışıyordu. 

Sami Kanı (Sameblood) İsveç’in kuzeyinde Laponya’da 1930’larda göçebe okulunda eğitim gören iki Sami kızkardeşten büyüğünün başından geçenleri konu alıyor. İsveç’in sömürgeci tarihini ve ırkçı geçmişini perdeye yansıtıyor. 

Göteborg Film Festivali Jurisi, evrensel bir sorunu, azınlıkların mücadelesini acıklı güncel bir betimlemeyle ele aldığı için filmin ödüle layık görüldüğü belirtti.  Başroldeki karekterin gezisinin, yaptığı güç seçimin ve fedakarlıkların sadece dramatik olmakla kalmayıp aynı zamanda kimlik sorunun güç tarihi bağlamda anlatmayı başardığı değerlendirmesini yaptı. 

Sami Kanı filmi geçtiğimiz yıl düzenlenen 73’ncüVenedik Festivali’nde en iyi genç yönetmen kategorisinde Film Eleştirmenleri Ödülü Fedeora’yı almıştı.  

Festvalin en iyi belgesel film ödülüne ise ‘Arap Baharı’ ve Suriye’deki iç savaşın kendisi ve dostları üzerinde yarattığı etkiyi The War Show filmiyle ele alan Suriyeli kadın gazeteci Obaidah Zytoon layık görüldü. 

Ingvar Bergman Ödülü felçli bir genç kızın yaşam mücadelesini konu alan ‘The Impossible Picture’ filminin yönetmeni Sandra Wollner verildi. 

Büyük ödülün favorisi olarak gösterilen Rojda Şekersöz’ün ‘Dröm vidare’ filmi ise izleyicilerden en fazla oy alan film olma başarısını göstererek ‘İzleyici Ödülü’nü aldı. (Stockholm/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan-Yıldırım görüşmesi 15.00'te başlıyor

SONRAKİ HABER

'Evet' videosu paylaşan rektörler Meclise taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...