05 Şubat 2017 10:37

HDP Kadın Meclisi: Apoletli ve kravatlı faşizme hayır

HDP Kadın Meclisi 'hayır deklarasyonunu açıkladı: Özgürlüğümüz için apoletli ve kravatlı faşizme, ‘tek adam rejimi’ne, ‘tekçi’liğe hayır diyoruz.

Paylaş

HDP Kadın Meclisi’nin referandumdaki “hayır” deklarasyonu Ankara'da açıkladı.

HDP Kadın Meclisleri, Ankara’da Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlediği toplantıyla Anayasa referandumundan neden “hayır” diyeceklerini açıkladı. Toplantıya Türkiye ve bölge kentlerinden birçok kadın kurumu temsilcisi, HDP’li kadın milletvekilleri, sendika ve sivil toplum örgütü temsilcisi kadınlar katıldı. Toplantı da ilk olarak tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Siirt Milletvekili Besime Konca’nın daha önce Kadın Meclisi’ne göndermiş olduğu mesajlar okundu. 

HDP Eş Genel Başkanı Yüksedağ, mesajında “Tek adamlık siyasetine karşı bizlerin en önemli siyasi argümanı çoğulculuktur, demokrasidir. Kadınlar son dönemde çoğulcu demokrasinin nasıl sorun çözücü, ön açıcı ve toplumsal vicdanı ateşleyici bir rolü olduğunu gösterdi. Evet onlar tek ve tekçi bizler çok ve birden çokun birliğiyiz. Kadınız, farklıyız, renkliyiz. Ve her sorunu çözebiliriz. Düğümlenmiş erkek siyasetin tıkadığı, bağladığı her yolu açabiliriz. İddialı konuşmak için gerekçelerimiz olduğuna göre iddiayı ortaya koymaktan da sakınmayalım. İddialı kadınlar genellikle erkek siyaset tarafından çok olmakla, çok ileri gitmekle suçlanır bilirsiniz. Şimdi inadına çok olma zamanıdır” dedi. HDP Siirt Milletvekili Konca mesajında, kadınların özgürlük mücadelesinde başarılı olacaklarını inancının tam olduğunu ifade ederek  “Direniş mücadelesinin mekanı yoktur. Zindansız, tutsaksız bir gelecek için hayır diyorum” diye açıkladı.

'AKP KADINLARA SALDIRDI'

HDP'li kadınların Anayasa referandumunda neden “hayır” diyeceklerini açıklayan deklarasyonu HDP Kadın Meclisleri Sözcüsü ve Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir okudu. Taşdemir,  siyasi parti ve yerel yönetimler olmak üzere bütün kurumlarda eş başkanlığı ve eşit temsili uygulayarak, kadın iradesini ve yönetim tarzını yaşamın bütün alanlarında hayata geçirdiklerini,  26 kadın milletvekiliyle Meclis’e girerek ilk ‘Kadın Milletvekili Grubu’nu kurduklarını hatırlattı. AKP'nin 14 yıllık iktidarı boyunca ilk önce kadınlara saldırdığını, kadın kazanımlarını yok etmeye çalıştığını söyleyen Taşdemir, “14 yıllık tek başına iktidarları boyunca sınırsızca kullanarak demokratik hak ve özgürlüklerimizi gasp etmeleri yetmezmiş gibi, daha çok yetkiyi üstelik tek bir kişiye teslim etmek istiyorlar. Anayasa değişikliği adı altında bütün yetkiyi ‘tek’ kişide toplayan bir rejimi kalıcı hale getirmeye çalışıyorlar” dedi.

YENİ YAŞAM MÜCADELESİ

Taşdemir, “Cumhurbaşkanlığı Sistemi”ni tek adam rejimi olarak değerlendirerek, “ Tek adam rejimini iyi tanıyoruz,  özgürlüğümüz için apoletli ve kravatlı faşizme, ‘tek adam rejimi’ne, ‘tekçi’liğe hayır diyoruz” diye vurguladı. Taşdemir,  kadınların çoğulculuğun, renkliliğin, farklılıkların eşit haklarla bir arada ve birbirine saygı duyarak yaşamasının güvencesi olduğunu söyleyerek, “Kadınların kesintisiz eşitlik ve özgürlük mücadelesi aynı zamanda yeni yaşamı kurma mücadelesidir. “Yasamanın, yürütmenin, yargının, yani bütün yetkilerin ve gücün tek bir kişinin elinde merkezileşmesinin, kurmaya çalıştığımız egemensiz ve efendisiz yeni yaşamı nasıl tehdit ettiğini, siyaseti erkekleştirdiğini, cinsiyetçi ve milliyetçi yapıyı pekiştirdiğini ve kadınları dışladığını biliyoruz. Buna izin vermeyeceğiz” diye referandumda “Hayır” diyeceklerini açıkladı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDK: 'Evet'in neler kaybettireceğini anlatacağız

SONRAKİ HABER

Erdoğan-Yıldırım görüşmesi 15.00'te başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...