04 Şubat 2017 18:48

Romanya'da 'yolsuzluk affı' geri çekiliyor

Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu yolsuzluğu birçok dosyada suç kapsamından çıkaran yasanın geri çekileceğini duyurdu.

Paylaş

Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu, eski devlet başkanı Nikolay Çavuşesku'nun 1989'da devrilmesine yol açan eylemlerden beri en büyük kitle gösterilerine neden olan tartışmalı “yolsuzluk yasasını” geri çekeceklerini duyurdu. Grindeanu yaptığı basın toplantısında "Pazar günü bu kanunu çekmek için bir hükümet toplantısı yapacağız. Romanya'yı bölmek istemiyorum. Ülke ikiye bölünemez" dedi.

Salı günü kabul edilen ve 10 Şubat'ta yürürlüğe girmesi beklenen kararname sadece 44 bin Euro'yu geçen yolsuzluk suçları faillerinin hapisle cezalandırılması şartını getiriyordu. Sadece 1 aydır iktidarda olan sosyal demokrat hükümet ayrıca ayrı bir kararname ile 5 yıldan az hapis cezası alan 2 bin 500 tutukluya da af getirecekti.

Hükümetin bu kararları Çarşamba günü ülke genelinde yaklaşık 300 bin kişiyi sokağa dökmüştü. Grindeanu kararların cezaevlerindeki kalabalığı azaltacağını ve anayasaya uygun olduğunu savunuyordu. Muhalifler ise kararnamenin gerçek amacının son yıllarda yolsuzluk suçundan hapse giren ve çoğu Grindeanu'nun Sosyal Demokrat partisinden olan siyasileri ve yetkilileri kurtarmak olduğunu söylüyordu.

ABD ve AB tartışmalı kararname nedeniyle endişelerini açıklamıştı. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Trump’ın vize yasağına bakanlık vetosu

SONRAKİ HABER

Bahçeli'den olağanüstü toplantı kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...