05 Şubat 2017 00:40

Yeniler, eskimiyor

Alper Kaya, 3. Lig'de mücadele eden takımların durumlarını değerlendirdi.

Paylaş

Alper KAYA

Geride bıraktığımız 2015-2016 sezonu bitimiyle 3. Lig’e yükselen ve 3. Lig’e düşen takımların 20 haftalık performansları aslında bir turnusol görevi görüyor...

Lige yükselenlerin arasından Afjet Afyonspor, Halide Edip Adıvarspor ve Kocaelispor gruplarında liderlik mücadelesi verirken; Elaziz Belediyespor, Erbaaspor ve Muğlaspor ise orta sıralarda ve her an play off hattına yükselebilecek bir durumda seyreyliyorlar.

Kayyum atanan Türk Metal Kırıkkale ise 20 haftada iki galibiyet ve sekiz beraberlik almış bir halde 3. Lig 2. grupta sondan ikinci sırada yer alıyor. 3. Lig 1. grupta yer alan, dokuz yıllık bir aradan sonra profesyonel liglere dönmüş olan Kütahyaspor’un da ondan çok bir farkı yok! 20 haftada topladığı 18 puanla grubunda son sırada yer alıyor. 3. Lig 3. grup’taki ‘yükselen’ ekiplerden 12 Bingölspor ise küme düşme hattına beş puan mesafede, tehlikeli bir biçimde lig serüvenini sürdürüyor.

Lige düşen takımların serüvenleri ise, yükselen ekipler kadar bile umut vermiyor!

Yıllar evvel şampiyon olduğu lige dönen Bayrampaşa, play off hattına tutunma mücadelesi verirken; onun bir alt basamağında yer alan geçtiğimiz yılın 2. Lig ekiplerinden Tarsus İdman Yurdu da play off hattına yükselmenin peşinde... Keza Ankara Demirspor da bir diğer grupta play off hattına yükselme mücadelesini sürdürüyor.

“Dertsiz” olarak nitelendirilebilecek bir konumda yer alan Pazarspor ise, play off hattına da düşme hattına da uzak; orta sırada ilerliyor sezon yolculuğunda.

Ancak bazıları onun kadar dertsiz değil doğal olarak...

Dört yıl önce Süper Lig’de oynayan Orduspor, 20 haftada topladığı 14 puanla grubunda sondan ikinci sırada yer alırken; Karadeniz ekibi gibi tarihinde ilk kez bu klasmanda mücadele eden Kartalspor da 20 haftada 19 puan toplayabildi ve dört takımın küme düşeceği 3. Lig 1. grup’ta sondan üçüncü sıraya yerleşti.

15’TE 5

Lige yükselen ve düşen toplamda 15 takımdan beş tanesi (Dördü doğrudan küme düşme hattında olmak üzere) ligden düşmemenin mücadelesini veriyor. Bu rakam neden umut vadetmiyor? “15 takımdan beşi de böyle olmuş, ne çıkar ki?” diyebiliriz pekala. Ancak sorgulamamız gereken bazı noktalar var.

Zira küme düşme hattında yer alan takımlar arasında daha iki sene önce bu lige yükselmiş olan Dersimspor ve dört yıl önce bu lige düşen fakat üç yıllık mücadelesinde play off dahi görmüş olan Denizli BBSK de var.

ÖNGÖRÜLER VE GERÇEKLER

Bu sezonu, bir şekilde atlatsalar dahi; bu sezonun “yenisi” olan takımların bir kısmının önümüzdeki beş sezonda küme düşme hattında yer alabileceğini öngörmek de zor olmasa gerek.

Zira daha önce bu satırlarda daha detaylı bir şekilde yazdığım(*) yazının özeti mahiyetindeki istatistik, duruma açıklık getirecek: 2011’den bu yana 3. Lig’e düşen yirmi altı takımın on dördü şu anda profesyonel liglerde yer almıyor. Geri kalan takımlardan sadece üçü tekrardan üst kademe liglere yükselmeyi başardı.

* http://bit.ly/2krrBKe

ÖNCEKİ HABER

ABD’de Trump’a tepki var ama alternatif henüz yok

SONRAKİ HABER

Seyir halindeyken alev alan yolcu otobüsü yandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...