04 Şubat 2017 13:48

CHP Sözcüsü Böke: Demokratik cumhuriyetin sonu gelecek

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke, Sakarya’da düzenlenen partisinin İl Danışma Kurulu toplantısında başkanlık teklifini eleştirdi.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke, Sakarya’da partisinin İl Danışma Kurulu toplantısına katıldı. Burada başkanlık referandumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Böke, anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda demokratik cumhuriyetin sona ereceğini söyledi.

Başkanlık sisteminin tek bir kişiye meclisi fesh etme yetkisi vermek olduğunu ifade eden Böke, şöyle konuştu:
“İster adı başkanlık olsun, ister parlamenter sistem olsun, demokratik rejimlerde olmazsa olmaz şeyler vardır. Bu rejim demokrasinin olmazsa olmazı kuvvetler ayrılığını yok ediyor. Tek bir kişi bizlerin kurduğu, bizlerin irademizi teslim ettiği egemenliği temsil eden meclisi fesh etme yetkisi veriyor.”

Böke, başkanlık sisteminin getirilmesiyle ülkenin düzenini tek bir kişinin inşa edeceğini söyleyerek, “400 milletvekilinin ancak onayıyla yüce divana gidilebilecek. Diyelim ki o 400 milletvekili bulundu ve yüce divana gidildi. O yüce divandaki 15 hakimin 12'sini cumhurbaşkanı atayacak. Bu yetmiyor anayasa mahkemesinin 15 üyesinin 12'sini, HSYK'nın da 13 üyesinin 6'sını cumhurbaşkanı atayacak. Tek bir kişi, sizin benim 80 milyonun hukukunu tarif edecek olan düzeni tek bir kişi inşa edecek. Ben benim sözüm olsun, sizin sözünüz olsun istiyorum” açıklamasında bulundu. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Ferhangi Şeyler 30. yaşında

SONRAKİ HABER

TMMOB: Mücadele edeceğiz, ‘Hayır’ diyeceğiz, başaracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...