04 Şubat 2017 10:58

Mersin’de ‘hayır’ diyenler bir araya geldi

Mersin’de siyasi parti, sendika, meslek ve kitle örgütlerinin oluşturduğu ‘Mersin Birlikte Hayır Diyor Oluşumu’ kuruluşunu ilan etti.

Paylaş

Cemil UĞUR
Mersin

Mersin’de başkanlık sistemini getirecek olan anayasa değişikliği referandumunda ‘hayır’ diyenler bir araya gelerek ‘Mersin Birlikte Hayır Diyor Oluşumu’nu kurdu.

Yenişehir Belediyesi Nikah Salonu’nda “Ülkemizi seviyoruz geleceğimiz için ‘hayır’ diyoruz” şiarıyla basın açıklaması yapan ‘Mersin Birlikte Hayır Diyor Oluşumu’ ortak mücadele çağrısı yaptı. Oluşum adına basın açıklamasını okuyan, Mersin Tabip Odası Başkanı Ful Uğurhan, "Bugün sizleri bu nikah salonuna ilk kez bir 'HAYIR' kararınızı dostlarınıza ilan etmeniz için çağırdık!  Mersin’de Birlikte Hayır Diyenler ’in çağrısını kabul edip, geldiğiniz için çok teşekkür ederiz, hepiniz hoş geldiniz, sefalar getirdiniz" dedi.

'HER ŞERDE BİR HAYIR VARDIR'

Her şerde bir hayır olduğunu dile getiren Uğurhan şunları söyledi "yeni anayasa için yapılacak referandum da öncelikle “hayır” sözcüğünün ne kadar kıymetli bir sözcük olduğunu fark etmemizi sağladığı için hayırlı oldu. Hayır, bir yandan olumsuzluk içerirken, diğer yandan “iyilik” anlamına gelen ve olumluluk içeren, eşsiz bir sözcükmüş.Son zamanlarda tanık olduğumuz onca kötülüğün karşısında “hayır” diye haykırmak, aslında iyiliğe kavuşabilme isteğimizi dillendirmemizi sağlayacağını belirtten Uğurhan, "Reddetmeyi, olumsuzluğu çağrıştıran “hayır” ise “asla hayır diyemediği için, başına binlerce belanın gelmesine engel olamayanlara, hayır demeyi bilmenin ne denli gerekli olduğunu fark ettirdiği için aslında çok faydalı bir kelime olduğunu anlamamızı sağladı."

'İNANÇLIYIZ, HEYECANLIYIZ, KARARLIYIZ, HAKLIYIZ VE KAZANACAĞIZ'

Hayır kararını, aklın, vicdanın, deneyimlerimlerin, gözlemlerin ve okunanların etkisiyle verdiklerini belirten  Uğurhan, "Bugün burada her iki anlamının da hayatımızdaki gerekliliğini özümsemiş kişiler olarak bir aradayız. Mersin’de Birlikte Hayır Diyenler, herhangi bir siyasi parti adına değil, yurttaşların, gelecekleri adına vermek zorunda olduğu önemli bir karar aşamasında, ülkesinin yararı için hep birlikte yol alma isteği ile bir araya gelmiş kişiler ve sivil toplum örgütleridir. Birbirimizle dayanışmak, paylaşmak, öğrenmek, öğretmek için bir araya geldik. İnançlıyız, heyecanlıyız, kararlıyız, haklıyız ve kazanacağız” dedi.

' ÜLKENİN TEK KİŞİNİN DEĞİL, HALKIN SEÇTİĞİ VEKİLLERİN İRADESİYLE YÖNETİLMESİNİ SAVUNUYORUZ'

“Bizler referandumda, dünyanın demokratik açıdan gelişmiş, çoğulcu parlamenter sistemle yönetilen ülkeleri gibi mi olmayı yoksa tek bir kişinin egemenliğindeki totaliter sistemle yönetilen, geri kalmış ülkeleri gibi mi olmayı oylayacağız?” diye soran Uğurhan sözlerine şöyle devam etti; 'Bir partinin genel başkanının yargıçları atayacağı, kanunları yazacağı, isterse meclisi fesh edeceği, kendisi suç işlese meclisteki 400 milletvekili izin vermediği takdirde, hiç kimse tarafından yargılanamayacağı, dernekleri, sendikaları kapatacağı, asgari ücreti belirleyeceği bir sistemi getirmeye çalışıyorlar. Bizden bunu onaylamamızı bekliyorlar. Elbette ki hayır diyeceğiz.

Mersin’de Birlikte Hayır Diyenler olarak, nefret söylemlerinden arınmış olarak, kardeşlik, dostluk, eşitlik ve özgürlük adına birlikte yola çıktık. Haksızlığa, hukuksuzluğa, kayırmacılığa karşıyız. Ülkemizin tek bir kişinin değil, halkın seçtiği vekillerin iradesiyle yönetilmesini savunuyoruz" dedi.

'ÜLKEMİZİ SEVİYOR VE GELECEĞİMİZ İÇİN 'HAYIR' DİYORUZ'

Hükümetin ‘evet’e gerekçe olarak insan aklıyla alay eden söylemlerde bulunduğunu vurgulayan Uğurhan: "Bizler, kendilerinin uyguladıkları yanlış politikalar nedeniyle, içine düştüğümüz terör girdabında sağ kalmaya çalışırken, onlar “referandumda hayır çıkarsa terör örgütlerine diz çöktüremeyecekleri” söylemleri ile adeta aklımızla alay ediyorlar.  Buradan, çatışmalardan, savaşlardan, terörden nemalanmaya çalışmayı etik bulmadığımızı ve bu laflara asla kanmayacağımızı kendilerine hatırlatıyoruz.Bir yanda işsizlik, yoksulluk, pahalılık, ezilmişlik diğer yanda savurganlık, gösteriş, gözdağı, sindirme. Bu ikilemin, güzel ülkemizin artık daha fazla kaderi olmamasını diliyor, Ülkemizi seviyor ve geleceğimiz için ‘hayır’ diyoruz" dedi.

'REFERANDUM SONUCU (HAYIR)LI OLSUN'

Sözlerini Erdoğan’ın söylediği bir cümleyle sonlandırmak istediğini belirten Uğurhan şunları söyledi: “’Şu an öngörülen anayasa paketi ve başkanlık sistemi, zaten kuş kadar olan demokrasimizin son kanadını da kesecek.’  Buradan, Aslı Erdoğan’ın şahsında şu an haksız yere tutuklu bulunan bütün gazetecilere, yazarlara, seçilmişlere, barış istediğini dillendirdiği için işten atılmış akademisyenlere, kamu çalışanlarına binlerce selam yolluyoruz. Referandum sonucu (hayır)lı olsun." 
 

ÖNCEKİ HABER

Evet demek olmaz, Hayır demek yetmez

SONRAKİ HABER

AKP’li kadınlar neden ‘evet’ diyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...