30 Mart 2011 10:06

40 yıllık müzikal sohbet

Chick Corea, müzikle azıcık da olsa ilgilenenler için yabancı olmayan bir isim. Her yıl tüm dünyada verdiği ortalama 150 konserin 2’si İstanbul’a denk geliyor ve her gelişinde:-Corea geliyormuş duydun mu?-Hııı… Bilet milet kalmamış diyaloğu yaşıyoruz.Corea, bugün akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak

40 yıllık müzikal sohbet
Paylaş

-Corea geliyormuş duydun mu?
-Hııı… Bilet milet kalmamış diyaloğu yaşıyoruz.

Corea, bugün akşam Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda sahne alacak. Aynı sahneyi 2008’de John Mc. Laughlin’le paylaşan Corea’nın yanında bu kez Vibrafon Sanatçısı Gary Burton olacak. Corea, Burton’la beraber en son 13 yıl önce gelmiş ülkemize. Yaklaşık 40 yıllık müzikal birliktelikleri var. İlk düetlerini  1972 yılında Münih Caz Festivali’nin solo resital serilerinde gerçekleştirmişler. Diğer sanatçılar konu dışı kalınca festivalin finalinde sadece piyanoda Corea, vibrafonda Burton kalmış.

O dönemden “Önemli bir seyirci kitlesinin karşısındasınız, kendiniz bir şeyler yapmayı düşünüyorsunuz. Fakat bu durumda pek de öyle olmuyor. Chick bana soundcheck yaparken “La Fiesta” yı öğretmişti, yeni yazdığı bir eserdi. Çok sansasyonel değildik fakat bu çok farklı bir şeydi ve seyirciyi ayağa kaldırmayı başarmıştık.” diye bahsediyor Burton.
Alman patentli marka olan ECM‘nin kurucusu Manfred Eicher, ikilideki büyük potansiyeli fark etmiş.  Corea ve Burton ise piyano ve vibrafonla bir albüm süresince izleyicilerin ilgisini diri tutamayacaklarını düşünüyorlarmış. Israrlar üzerine 3 günlük stüdyoya giren ikili 3 saat sonra “Crystal Silence” (Kristal Sessizlik)’in tüm parçalarını seslendirmiş olarak stüdyodan çıkmışlar.

Burton’un “Bir saat boyunca ritimsiz bir vibrafon ve piyano birleşimini kim dinlemek ister ki?​” dediği albüm Corea’yı caz dünyasının en etkileyici bestecilerinden birisi yapmıştı.

Albüm, kısa bir sürede sevilen klasiklerden birisi oldu ancak Corea ve Burton 1979 “Duet” albümüne kadar herhangi bir kayıtta bulunmadı. 1980 yılındaki çift albümleri “In Concert, ikilinin beraberliğini “ en iyi enstrümental grup ve en iyi caz performansı dallarında Grammy ödülü ile taçlandırdı. İkili, 1997 yılında “Native Sense” ve 2008 yılında bir bölümü düetlerden oluşan ve diğer bölümü Sydney Senfoni ile çalışmalardan oluşan çift albümü “The New Crystal Silence” ‘ı çıkardı.

Albüm aralıkları çok uzun olmakla beraber sık sık bir araya gelip konserler veren ikili 18 Martta başladıkları dünya turnelerinin kapsamında bugün CRR’de olacak. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Eğer ölürsen seni öldürürüm’ Fransa’da vizyonda

SONRAKİ HABER

‘Nâzım Bursalılara unutturulmaya çalışılıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa