04 Şubat 2017 07:08

'Malta Zirvesi Sonuç Bildirgesi' üzerinde anlaşma sağlandı

Malta’da yapılan ‘Avrupa Birliği Zirvesi’nde liderler Avrupa’ya mülteci akınına karşı Libya ile mülteci anlaşması kararında anlaştı

Paylaş

Malta’da yapılan ‘Avrupa Birliği Zirvesinde liderler Avrupa’yı mülteci göçünden korumayı esas alan Libya ile mülteci anlaşması kararında anlaştı. Libya anlaşmasında, daha önce imzalanan AB-Türkiye anlaşmasının bir model olduğu belirtiliyor.

Avrupa Birliği’nin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı Malta liderler zirvesinde, Türkiye ile daha önce yapılan mülteci anlaşmasının bir benzeri bu kez Libya üzerinden sağlandı. Malta’da devam eden liderler zirve sonrasında bir de zirve sonuç bildirgesi yayımlandı.

AB Zirvesi’ne katılan liderler, insan kaçakçılığını durduracağı gerekçesiyle “Libya Sahil Güvenlik Teşkilatının desteklenmesini” karar altına aldı. “Avrupa’ya geçmek için Libya’da kamplarda bekleyen sığınmacıların koşullarının iyileştirilmesi” ve bu konuda Libya’ya destek verilmesi de alınan kararlar arasında. Ancak mültecilere yardım örgütleri bunun yaşama geçirilmesi konusuna temkinli yaklaşıyor.

ANLAŞMA SAĞLANAN MADDELER

Malta zirvesinde en önemli gündem maddesini beklendiği üzere, Avrupa’ya sığınmacı akımını durdurmak için Türkiye ile daha önce yapılan sığınmacı anlaşmasının bir benzerinin Libya ile de yapılması konusu oluşturdu.

Malta’daki AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirgesi’nde şu maddeler yer aldı:

* Birleşmiş Milletlerin Libya hükümetinin işlerliğe kazandırılması çabalarının desteklenmesi.

* İnsan kaçakçılarının iş modelinin üye ülkelerin desteği ile çökertilmesi.

* Libya Sahil Güvenliğinin insan kaçakçılarını durdurabilmesi için eğitim ve gerekli teçhizatla desteklenmesi.

* Birleşmiş Milletler sığınmacı yardım örgütleri UNHCR ve IOM ile iş birliği içinde Libya içinde bulunan sığınmacıların koşullarının iyileştirilmesi için destek verilmesi.

* İnsan kaçakçıları aracılığı ile Akdeniz’i geçme girişimlerinin tehlikeleri konusunda sığınmacılar arasında enformasyon kampanyalarının düzenlenmesi.

*Sığınmacıların durdurulması konusunda Tripoli Hükümeti ile anlaşma imzalayan İtalya’nın desteklenmesi.

BM İHTİYATLI AMNESTY TEPKİLİ

Diğer yandan insan hakları ve sığınmacılara yardım örgütleri ise AB zirvesinden çıkan sonuçlara ihtiyatla yaklaşıyor.

Amnesty ve Sınırsız Doktorlar ‘‘Diğer Afrika ülkelerinden Avrupa’ya geçmek için Libya’ya yasa dışı yollardan gelen sığınmacıların korkunç ve tehlikeli koşulları başıboş Libya’da devam edecektir’’ derken

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği de (UNHCR) ‘‘Libya’da sığınmacı kampları oluşturmak bu insanların insani olmayan koşullarda kamplara hapsedilmesi anlamına geleceği gibi bunların güvenlikleri daha fazla riske edilecektir’’ değerlendirmesi yaptı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Fenerbahçe’nin UEFA kadrosu açıklandı

SONRAKİ HABER

Beşiktaş kupa derbisinde Fenerbahçe'yi konuk edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...