03 Şubat 2017 19:23

Karabağlar’da grev sonlandı; artış toplamda yüzde 20

İzmir Karabağlar Belediyesi'nde bine yakın işçinin 4 gündür sürdürdüğü grev sona erdi. Toplam artış iyileştirmelerle birlikte yüzde 20 dolayında oldu.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Bine yakın Genel İş üyesi, Karabağlar Belediyesi işçisinin 4 gün süren grevi sona erdi. Bütün iyileştirmelerle birlikte zam oranı yaklaşık yüzde 20 oldu.

Karabağlar Belediyesi’nde geçtiğimiz Salı günü başlayan grev dördüncü günün akşamında sonlandı. Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ile belediyeye ait KARBEL Şirketi’nde örgütlü olan Genel İş Sendikası İzmir 5 Nolu Şube yöneticileri arasında dün yapılan görüşmede taraflar anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya göre toplamdaki artış yüzde 20’ye denk geliyor. Anlaşma maddelerine göre ilk yıl yüzde 9, ikinci yılın ilk altı ayı için enflasyon artı 2, ikinci altı ayı için enflasyon artı 1 puan zam yapılacak. Daha önce 69 gün olan yıllık ikramiye 112’e güne çıktı. Şimdiye kadar yılda iki defa ödenen bayram parasına ek olarak 220 liralık 1 Mayıs ikramiyesi eklendi. Gıda yardım fişi ise aylık 330 TL’den 400 TL’ye çıkarıldı. Taraflar ayrıca işçilere banka promosyonu ödenmesi, temizlik işçilerine koku primi ödenmesi ve kiralık işçi çalıştırılmaması konularında da anlaştı. Yine engelli personele yılda bir defa 500 TL’lik bir ikramiye ödenecek. 

YÜZDE 5TEN YÜZDE 9’A

İşçilerin istediği yüzde 12’lik zam oranı iki yıla yayılmış oldu. Grevin hemen öncesinde Pazartesi günü yapılan son görüşmede belediyenin teklifi yüzde 5’te iken grev sürecince bu oran yüzde 9’a çıktı. İkinci yıl için de enflasyon oranına ek olarak artı 3 puan artış sağlandı. 

KARBEL BAŞTEMSİLCİSİ: SÜRECİ İŞÇİLER BELİRLEDİ

İmzalanan TİS’i gazetemize değerlendiren KARBEL Baştemsilcisi Muharrem Azırkan, işçilerin yüzde 90’ının sözleşmeden memnun olduğunu belirterek “İşimizin devamlılığı da önemli. Taleplerimiz iki yıla yayılmış şekilde karşılandı. Son teklifi grev komitesine sunarak kabul ettik. İyi bir sonuçla bittiğine inanıyorum. Şimdiye kadar 7 defa TİS imzaladık ama son  TİS’i işçiler alanda eylemleri ile sonlandırdı. Süreci işçiler belirledi. İlk defa bir grev süreci yaşadık. Bu grev sürecinde de iyi başarı elde ettik. Bizim dört birimimiz var, park bahçeler, fen işleri, temizlik ve büro personeli. Daha öncesinde bu birimlerdeki işçiler bu kadar uzun süre yan yana gelmemişlerdi. Omuz omuza vermenin, örgütlülüğün, birlikte mücadelenin, hak aramanın öneminin daha çok farkına varmış olduk” dedi.

‘ÖNÜMÜZDE REFERANDUM SÜRECİ VAR’

Grev sürecinde kendilerini yalnız bırakmayan başta Genel İş üyesi işçiler olmak üzere bütün işçilere ve greve destek veren İzmirlilere teşekkür eden Arıkan şunları söyledi; “Bizlerin yalnız olmadığını gösterdiler. Biz OHAL sürecinde de grev yapılabileceğini, işçilerin haklarının savunulabileceğini göstermiş olduk. Şimdi önümüzde referandum süreci var. Bundan sonra da haklarımızı arayabilmek için işçiler olarak ‘hayır’ sonucunun çıkması için mücadele edeceğiz.”


 

ÖNCEKİ HABER

Antep'te bir kişi sobadan sızan gaz nedeniyle öldü

SONRAKİ HABER

ABD ve İran'dan karşılıklı yaptırım kararı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...