03 Şubat 2017 13:07

ÇGD: Bir sonraki aşama Saray odalarında başlık atmak mı?

RTÜK’ün televizyonlara sansür talimatına tepki gösteren ÇGD 'Saray odalarında haber müdürleri, temsilcilerin ağırlanıp haber başlıkları atmaları' dedi

Paylaş

RTÜK’ün televizyonlara sansür uygulama talimatına yönelik tepkiler büyüyor. Karara tepki. gösteren Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) “RTÜK’ün bu adımının bir sonraki aşaması ‘Saray odaları’nda haber müdürleri, temsilcilerin ağırlanıp haber başlıkları atmaları, gazete sayfaları yapmaları, televizyonlarda ne konuşulacağına karışmaları mıdır?” diye sordu.

Yayın yasaklarına uymayan TV kanallarının kapatılmasını düzenleyen KHK’nin ardından hafta başında TV kanallarının yöneticileri Başbakanlık talimatı ile RTÜK’e çağrıldı. Yöneticiler olağanüstü dönemlerde yayınların nasıl yapılması gerektiğine ilişkin ‘bilgilendirildi’. Toplantının ardından gönderilen ‘Bilgi Notu’na göre televizyonlar olay yerinin görüntüsü, ambulans ve itfaiye görüntüsü, tanık anlatımları, görevlilerin çalışması görüntüleri ile olaya ilişkin eleştiri ve yorum, olayın sıcaklığı geçmesine karşın “sıcak haber” ve “son dakika” yazıları gösteremeyecek.

Yazılı bir açıklama yayınlayan ÇGD Yönetim Kurulu, yasak talimatlarına tepki gösterdi.

Televizyonlara “Bilgi Notu” adı altında aba altından sopa gösterildiğini belirten ÇGD, RTÜK’ün bu notla yasakları deklare ettiğini kaydetti.

‘YASAKLARI KABUL ETMİYORUZ’

“Ülkemizde yükselen şiddet ve kanlı saldırıların önüne geçmek, başta istihbarat örgütleri olmak üzere emniyet güçleri aracılığıyla güvenliği sağlamak yerine medyaya karşı önlemler alınma yoluna başvurulması, basın özgürlüğü ve halkın haber alma hakkının engellenmesinden başka bir sonuç doğurmayacaktır” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

“Burada soruyoruz; RTÜK’ün bu adımının bir sonraki aşaması ‘Saray odaları’nda haber müdürleri, temsilcilerin ağırlanıp haber başlıkları atmaları, gazete sayfaları yapmaları, televizyonlarda ne konuşulacağına karışmaları mıdır? Televizyon yönetimlerini, halkın haber alma haklarının önüne geçilmesine karşı tavır olmaya çağırıyoruz. RTÜK’ün bu tür sansür uygulama ve yönelimlerini kınıyor, yasakları kabul etmiyoruz.” (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Barbaros Şansal’ın 3 yıl hapsi istendi

SONRAKİ HABER

Barış Manço'nun ‘Hayır’ şarkısına radyodan ret!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...