03 Şubat 2017 12:22

İSDEMİR’de ücretlere yüzde 8.53 zam yapıldı

3 yıldır toplusözleşmenin imzalanamadığı İSDEMİR’de B grubu olarak adlandırılan kadrolu işçilerin ücretlerine yüzde 8.3 oranında zam yapıldı.

Paylaş

Halil İMREK
İskenderun

Türk Metal ile Çelik-İş arasında süren sendikal rekabet nedeniyle 3 yıldır toplusözleşmenin imzalanamadığı İSDEMİR’de B grubu olarak adlandırılan kadrolu işçilerin ücretlerine yüzde 8.3 oranında zam yapıldı.

İSDEMİR Fabrikasının yeni Genel Müdürü Toker Özcan, 5 bin 400 kişinin çalıştığı fabrikadaki B grubu statüsünde çalışan 2 bin 300 işçinin saat ücretine yüzde 8.53 oranında zam yapıldığını açıkladı. Böylece bu grupta bulunan personelin saat ücreti ortalaması 18 TL’den 19.5 TL’ye yükselirken, ücretler aylık ortalama 450 TL arttı. 

ÜÇ YILDIR TİS İMZALANMIYOR

İSDEMİR’de Çelik-İş ve Türk Metal arasında süren sendikal rekabetten dolayı yetkili sendika bulunmuyor. Bu nedenle işçiler üç yıldır toplusözleşme imzalayamıyor. Sendikal rekabet işçi kıyımlarının önünü de açtı. Her iki sendikaya da üye olan işçilerden; meslek hastalığı yaşayan, sağlık raporu alan, banka borçları bulunanlar “performans düşüklüğü” iddiasıyla kapı önüne kondu. 

Konuyla ilgili gazetemize konuşan işçiler patronun iki sendikanın da sırtını sıvazladığını, işçinin birliğini bozduktan sonra da planlarını hayata geçirdiğini söyledi. İSDEMİR’de patronun asıl amacı sendikasız ve örgütsüz bir düzen oturtmak olduğuna dikkat çeken işçiler, “Özellikle 2016 yılında sendikal rekabeti fırsat bilen Eski İSDEMİR Genel Müdürü Recep Özhan, bini aşkın sendikalı işçiyi kapı önüne koydu” dedi. 

ÜÇ STATÜDE İSTİHDAM VAR

Fabrikada çalışanlar A, B ve C olmak üzere 3 statüde çalıştırılıyor. A Kadrosunda yönetim kadrosunda yer alan idari ve teknik personel yer alıyor ve işçi sendikasına üye olamıyor. B Kadrosunda ise mavi yakalı diye de ifade edilen işçiler var. Kadrolu ve sendikalılar. C Kadrosundakiler ise B kadronun aday işçileri. Asgari ücretin biraz üzerinde bir ücretle işe başlıyorlar. 

ÖNCEKİ HABER

Reha Erdem’den Mithat Alam Film Merkezi’ne destek

SONRAKİ HABER

Ege’den ‘hayır’ rüzgarı esiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...