03 Şubat 2017 10:30

CHP’li Böke: Türkiye ekonomisi karanlık tünele sıkıştı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendi.

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, “Türkiye, cebimizi eriten, mutfağımızı yakan, Türk lirasını değersizleştiren, ekonomik adalet ve özgürlüğü yok eden bu anlayışa mahkum mu? Türkiye ekonomisinin geleceği, iktidarın göz göre göre atmadığı adımlarla bir karanlık tünele sıkışmak zorunda mı, elbette ve kesinlikle hayır” dedi.

Böke, TÜİK tarafından açıklanan Ocak ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Ekonomide son bir haftada açıklanan veriler ve yaşanan gelişmelerin, ekonomik gidişatın vahametini ortaya koymaya devam ettiğini belirten Böke, “İktidarın, tüm sessiz kalma ve hiçbir sorun yokmuş gibi davranma ısrarına rağmen, her gün ekonomimizin içinde bulunduğu kritik durumu ortaya koyan gelişmeler yaşıyoruz” dedi.

‘BİR YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU’

TÜİK’in bu sabah açıkladığı Ocak ayı enflasyon rakamının, son bir yılın yüksek enflasyonu olarak kayıtlara girdiğini ifade eden Böke, “Ocak ayı enflasyonu, yıllık bazda yüzde 9.22’ye çıktı. Türkiye artık enflasyonda ‘çift hane dönemine’ yeniden sürüklenmektedir. Bir yandan iktidarın yarattığı belirsizlik ve güvensizlik nedeniyle Türk Lirasında yaşanan değer kaybı, diğer yandan da enflasyonda yaşanan sürekli artış nedeniyle, artık 80 milyon olarak hepimiz daha fakiriz” dedi.

‘FİİLİ BAŞKANLIK’ EKONOMİK YÜK OLMAYI SÜRDÜRÜYOR’

Hafta başında açıklanan turizm verilerinin, Türkiye’nin sadece 2016 yılında turizm gelirlerinin yüzde 30’unu, yani üçte birini kaybettiğini ortaya koyduğunu belirten Böke, şöyle devam etti:

“Ekonomiye güven şu anda son 8 yıldan, yani 2009 kriz yılından bu yana, en düşük seviyesinde. Öte yandan, ihtiyaçlarını gidermek için geliri yetmeyen vatandaşların zaten yüksek olan borç yükü artmaya devam ediyor. Kısacası geldiğimiz noktada, yabancı yatırımcıdan turiste, yerli üreticiden tüketiciye kimse ekonomiye güvenmiyor. Kapasite arttırılamıyor, katma değeri yüksek üretim yapılamıyor, turizmde gelir kaybı büyüyor, hayat pahalılaşmaya devam ediyor. 2014’ten beri yaşıyor olduğumuz ‘fiili başkanlık’ yarattığı işsizlikle, enflasyonla ve istikrarsızlıkla vatandaşa büyük bir ekonomik yük olmayı sürdürüyor.”

‘YENİ BİR EKONOMİK VE HUKUKİ YÖNETİM ANLAYIŞINA İHTİYAÇ VAR’

Böke, vatandaşın bu borç sarmalından çıkışı için belirsizliği ortadan kaldıracak, güven inşa edecek, istikrar sağlayacak yeni bir ekonomik ve hukuki yönetim anlayışına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Bu anlayışın bir an önce hayata geçirilememesi halinde Türkiye’nin sadece “yatırım yapılamaz bir ülke” değil, “nefes alınamaz” bir ülke olacağını ifade eden Böke, “Bugün gelinen noktada kritik soru şudur, Türkiye, cebimizi eriten, mutfağımızı yakan, Türk lirasını değersizleştiren, ekonomik adalet ve özgürlüğü yok eden bu anlayışa mahkum mu? Türkiye ekonomisinin geleceği, iktidarın göz göre göre atmadığı adımlarla bir karanlık tünele sıkışmak zorunda mı? Yanıtı ise son derece açık ve nettir, elbette ve kesinlikle hayır” dedi. (ANKA)
 

ÖNCEKİ HABER

İş cinayetinde ölen üniversite öğrencisi Meclis gündeminde

SONRAKİ HABER

Ağbaba: Genelkurmay Başkanı Kardak’ta siyasi şov yapmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...