03 Şubat 2017 08:57

LeMan 25 Yaşında!

Türkiye’nin en köklü ve uzun ömürlü mizah dergisi LeMan, 25. yılını bir dizi etkinlikle kutluyor. 

Paylaş

LeMan, 25. yılını bir dizi etkinlikle kutluyor. Etkinlik ve kutlama takviminin ilki 9 Şubat Perşembe gecesi İstanbul’da JOLLY JOKER’de gerçekleşecek. LeMan’la dayanışma amaçlı gerçekleşecek bu geceye birçok sanatçı destek oluyor. Türk Pop Müziği’nin son yıllardaki en parlak isimlerinden Sıla, 90’ların pop yıldızlarından Deniz Arcak, 70’li yılların efsane Anadolu Rock-Pop  gruplarından Mavi Işıklar bu özel gecede sahnede olacaklar. 

Son yılların hareketli Beyoğlu kökenli gruplarından, Luxus ve değerli müzik eleştirmeni, DJ kabinini emanet edeceğimiz Murat Beşer de, LeMan gecesinin destekçilerinden. Defne Halman, Mert Fırat, Romina Özipekçi, Yekta Kopan, Barış Atay, Sevinç Erbulak gecenin akışında ksiyonda göreceğimiz isimler. Sadece bir mizah edebiyatı klasiği değil, bir televizyon dizisi klasiği de olan “Sıdıka” fanları için, usta oyuncular Füsun Demirel ve Hasibe Eren’in bir sürprizi olacak aynı gecede. Ve elbette LeMan çizerlerinin imza ve workshopları da olmazsa olmazdı, onlar da gecede yerini alacak. 

NEŞEYE EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞUMUZ ZAMANLARDA HEP YANIMIZDA

LeMan kurulduğunda döneminin ilk kitlesel bağımsız dergiciliğini yaratarak kendisinden sonra gelecek yayınlara örnek oldu. Özgürlükçü, keskin içerik ve estetiğiyle birkaç jenerasyonun hayatına derin etkisi oldu. Dünya medyasının en önemli gazete, dergi ve tv kanallarında yüzlerce kez haber oldu. Onlarca doktora ve araştırma tezinin konusu da...

Bezgin Bekir, Daral Timsah, Hain Evlat Ökkeş, Kıllanan Adam, Deli Cevat, Erdener Abi, Gönül Adamı gibi artık birer klasik olarak tanımlayabileceğimiz kahramanlarının isimlerini yediden yetmişe mizah okurunun ve Türk insanının belleğine kazımıştır.

Derginin kurulduğu binanın alt 2 katına açılan LeMan Kültür isimli kafe, mizah, yayıncılık ve kafe tarihinde benzersizdir. Büyük aktör Tuncel Kurtiz yurtdışından döner dönmez tanıştığı derginin kurucuları eşliğinde LeMan Kültür’ü ve taşıdığı enerjiyi gördüğünde büyülenmişti. Ardından burada oyunlar sahneye koydu ve Erol Günaydın, Tarık Akan, Can Yücel gibi dostlarını da davet etti. LeMan’ın genç çizeri Cem Yılmaz, sahne bayrağını ondan teslim aldı ve Türkiye’de stand-up türü Leman Kültür’de doğdu diyebiliriz. Ata Demirer de ilk çıkışını yıllar sonra yine bu sahnede gerçekleştirdi. 1997 yılında yapılan “Sürekli Aydınlık için 1 Dakika Karanlık”eyleminin şalteri Can Yücel tarafından LeMan Kültür’de indirildi; LeMan dergi grubunda yazıları yayımlanan Orhan Pamuk aynı gece oradaydı. 

Dergi okurlarına endişeli, gergin ve huzursuzluğa gebe ve neşeye en çok ihtiyaç duyduğumuz zamanlardan geçerken 25. yılını karşılayan LeMan için buluşmaya çağırıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)


 

ÖNCEKİ HABER

'Akademisyenleri tehdit eden Sedat Peker şiddeti azmettirdi'

SONRAKİ HABER

6 Şubat'taki 10 Ekim davasına katılım çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...