03 Şubat 2017 07:12

Malta’da ‘güvensizlik zirvesi’

Malta’daki Avrupa Birliği Zirvesi, Trump’ın AB’yi böleceği endişesinin gölgesinde bugün toplanıyor. 

Paylaş

Daniel BRÖSSLER
Süddeutsche Zeitung

Avrupa Birliği’nin hemen hemen tüm devlet ve hükümet başkanı için Trump henüz yüzyüze gelinmeyen bir yabancı. Bu açıdan İngiltere Başbakanı Theresa May AB’lilere fark attı, Trump tarafından Brexit nedeniyle ödüllendirilircesine Beyaz Saray’da ağırlandı. Malta’da (bugün) yapılacak AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde izlenimlerini anlatabilecek. Ancak devlet ve hükümet başkanları Trump fenomenini tartışmak istiyorlarsa bunu May’siz yapmak zorundalar. (May’in) ABD başkanına yaklaşımı, daha Brexit görüşmeleri başlamadan İngiltere ile diğer AB ülkelerinin ne kadar birbirinden koptuğunu gösteriyor. 

May, Trump‘la çok özel bir ilişki için çaba harcar, protestolara rağmen ABD ziyaretini yaparken Angela Merkel, yedi İslam ülkesi vatandaşlarına ABD’ye girme yasağı getirilmesini açık bir şekilde eleştirdi. 

Malta’daki özel zirve, İngiltere’siz bir AB’nin, AB’nin dağıtılmasını hedefleyen Trump’a karşı ortak tavır alabileceğini göstermek zorunda. 

TUSK’DAN TRUMP UYARISI

AB Konsey Başkanı Donald Tusk salı günü devlet ve hükümet başkanlarına gönderdiği davetiyede Washington’daki durumu, Çin, Rusya ve İslamcılıkla aynı kefeye koyarak; “Özellikle ABD hükümetinin endişe verici yeni açıklamaları ortak bir geleceğe sahip olabileceğimizi hesaba katmıyor” belirlemesini yaptı. 

AB metropollerinde şimdiki düzenin yıkılma tehditiyle karşı karşıya olması şok etkisi uyandırıyor. Geçen on yıllarda ABD, ekonomik açıdan rakip olmasına rağmen politik açıdan güvenilir bir müttefiktti. Obama, angaje olmuş bir şekilde Avrupa’nın bütünleşmesini savundu. Trump ise AB karşıtı Ted Malloch’u AB’ye elçi olarak gönderecek. İngilizleri Brexit nedeniyle kutlayan, AB’den çıkışı ‘harikulade’ bulan bir kişiyi...  

Trump’ın AB üyesi ülkelerin çifte vatandaşlarına ABD’ye girebilme konusunda farklı muamele edip, Birlik’i bölebileceği endişesi hakim.

Tusk buna karşı AB’nin tek vücut olduğunu göstermesini talep ediyor. 

ROMA’DA BİRLİK MESAJI

Mart ayı sonunda Roma’da yapılacak  Roma Sözleşmesi’nin 60. yılı özel zirvesinde  açıklanacak bir ‘Birlik Sinyali’ verilmesi planlanıyor. Ön hazırlıklar Malta’da görüşülecek ama ortak tavrın gerçekleşip gerçekleşmeyeceği şüpheli. 

Macaristan’ın sağ popülist başbakanı Viktor Orban, Trump’a hayranlığını açıkça gösteriyor. Pazartesi günü yapılan AB devlet ve hükümet başkanlarının baş danışmanları toplantısı da ABD’ye karşı ortak tavır almanın öyle kolay olmadığını ortaya koydu. 
27 AB üyesinin Trump’a karşı yazılı bir açıklama yapması beklenmiyor. Buna rağmen Tusk, davetiyesinde, eğer AB tepki vermezse halkın desteğini ve dünyanın saygısını kaybeder düşüncesiyle ‘Avrupa’nın onurlu duruşunu gösterelim’ mesajını verdi. (Çeviren: Semra Çelik)
 

ÖNCEKİ HABER

Teori ve Eylem’in 3. sayısı çıktı

SONRAKİ HABER

‘Hayır’ afişi yapan 3 kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...