03 Şubat 2017 06:34

‘Libya-İtalya sığınmacı rotasının durdurmanın zamanı geldi’

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Donald Tusk ‘Libya-İtalya sığınmacı rotasını durdurmanın zamanı geldi’ dedi.

Paylaş

Bugün Malta’da başlayacak AB ülkeleri gayri resmi liderler zirvesi öncesi konuşan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Donald Tusk ‘‘Libya-İtalya sığınmacı rotasını durdurmanın zamanı geldi. Sizi bu hedefe ulaşılacağına temin ederim’’ diye konuştu.

AB ülkeleri liderlerinin katılacağı Malta’daki zirve toplantısında ağırlıklı olarak Orta Akdeniz üzerinden Libya’dan Avrupa’ya süren mülteci akınının durdurulması tartışılacak.

Liderlerin zirve toplantısında Donald Trump’ın ABD Devlet Başkanlığı’nı devralmasıyla ortaya çıkan durumu da tartışmalarının kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

AB liderlerinin zirve toplantısı sonunda, AB Komisyonu’nun geçen hafta hazırlayarak sunduğu ‘Orta Akdeniz’de sığınmacı akının durdurulması yönünde alınması gereken önlemler’ listesi etrafında bir deklerasyon yayınlamaları bekleniyor.

AB Komisyonu’nun geçen hafta yayınladığı önlemler listesinde Libya Sahil Güvenlik personelinin eğitilmesi için daha fazla kaynağın ayrılması da bulunuyor. Bir süredir Libya Sahil Güvenlik personelinin Girit Adası’nda başlayan eğitim programı ise devam ediyor.

Önlemler listesinde Libya’da bulunan mülteci ve göçmenlere daha iyi koşullar yaratılması için Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) ile Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) daha fazla desteklenmesi sözü de bulunuyor.

Gözlemciler, adı konulmasa da bunun pratikte AB finansmanıyla Libya’da bir çeşit mülteci kampı kurulması anlamına geleceği konusunda birleşiyorlar. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

HDP Milletvekili Yıldırım: Referandum hesap sorma günüdür

SONRAKİ HABER

Ukrayna vuruyor, AGİT seyrediyor  

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...