03 Şubat 2017 00:08

İş yok huzur yok ‘başkanlık’ diyorlar

Referandum sürecini değerlendiren Diyarbakırlı yurttaşlar 'İş yok güç yok, huzur yok... Bunların derdi hâlâ başkanlık' diyor.

Paylaş

Serpil BERK
Diyarbakır

Diyarbakırlı yurttaşların referandum tartışmalarına ilişkin düşüncelerini, beklentilerini öğrenmek için dolaşırken artan kar yağışıyla birlikte biraz ısınmak için girdiğimiz çay ocağında Abdurrahman Çetin ve Hanifi Parlamış’la karşılaştık. Diyarbakır’ın eski pastane işletmecileri olan Çetin ve Parlamış emekli olmalarına rağmen geçinemediklerinden dert yanıyor. Emekliye verilen zam oranının düşük olduğunu ve geçim sıkıntısı çektiklerini ifade eden Çetin ve Parlamış ülkede yaşanan sorunlara dikkat çekiyorlar. 

‘ALDIĞIM MAAŞ YETMİYOR’

“Ekonomik kriz yok diyorlar. Ama var” diyen Hanifi Parlamış, “1200 TL  maaş alıyorum geçinemiyorum bu kriz değilse nedir? Başkanlık olsa ne olur olmasa ne olur. İnsanları tutuklamaktan başka ne yapıyorlar” diyor.


Yılların pastanecisi olduğunu söyleyen Abdurrahman Çetin, “Emekli maaşı ne kadar alıyorum onu bile bilmiyorum, hepsi borca gidiyor. Kahve köşesinde oturuyoruz, çay için 1 liranın hesabını yapıyoruz. İş yok. Dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. İnsanlara bir kurtuluş gerekiyor. Herkes işsiz, yoksul. Üç çocuğum var. Evlenmeye korkuyorlar. Biz kendimizden geçtik gençlerimizin geleceğinden endişe ediyoruz, bu ortamı görünce”dedi.

‘BUGÜN A YARIN B DİYORLAR’

Başkanlık tartışmalarıyla ilgili düşüncelerini de anlatıyor Çetin: “Bizde oturmuş bir politika yok ki bugün  A  dediğine yarın B  diyorlar. Başkanlık sisteminin ne olduğunu bilmiyorum, bana anlatılmamış ki. Siyasetçiler çıkıp anlatsın bizde ona göre karar verelim. Televizyonlarda doğru düzgün bir tartışma yok ki milletvekilleri çıkıyor televizyona ağza alınmayacak sözler söylüyorlar.”

“Bırakın konuşsunlar” diye tepkisini anlatan Hanifi Parlamış, “Herkes fikrini söylesin. Başkanlık olsa ne olmasa ne. İş yok güç yok. Ülkede huzur yok. Bunlar halen başkanlık diyor. Ülkemiz mozaik taşı gibi her renk insan var, insanları ayır tek tip insan yarat öyle olur mu? Oldu olacak hepimizin adı aynı olsun. Biz bir arada farklılıklarımızla yaşamak istiyoruz. Eskiden yanımda 65 kişi çalıştırıyordum ama şimdi dükkanımı kapatmak zorunda kaldım. Bence her şeyden önce insanların geçim derdiyle uğraşsınlar” diyor.

‘NEDİR SUÇLARI?’

Tek sesli siyasetin hakim kılınmak istediğini belirten Çetin, “Tek taraflı siyaset yapmasınlar. Karşılıklı konuşsunlar halkta ona göre karar versin. Belediye başkanları, milletvekilleri tutuklanıyor. Nedir suçları? Çıkıp söylesinler. Ama öyle olmuyor. Vatandaş olarak iyiye gittiğimizi düşünmüyorum bunlar iyi günlerimiz. Bizden geçti artık gençlerimize bir şey olmasın. Vatandaş olarak birbirimizden kopmuşuz. Bizimde yanlışımız var, birbirimizi tamamlayamıyoruz” diyor.

ÖNCEKİ HABER

301 madenciyi öldürdü şimdi yeni maden istiyor

SONRAKİ HABER

Düzce’de 3.4 büyüklüğünde deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...