02 Şubat 2017 17:05

Erdoğan’ın tepkisine rağmen Merkel, 'İslamcı terör' dedi

Almanya Başbakanı Merkel, Başbakan Yıldırım’la görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepki gösterdiği ‘İslamcı terör’ ifadesini yineledi.

Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, çeşitli temaslarda bulunmak üzere geldiği Ankara'da Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen liderlerin konuşmasının ana ekseni 15 Temmuz darbe girişimi oldu.

Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında “Darbeciler hukuk içerisinde hak ettikleri cezayı bulacaklardır” ifadelerini kullandı. Konuşmasında insan hakları ve yargı bağımsızlığı vurgusu yapan Merkel’in Erdoğan ile düzenlediği basın toplantısında kullandığı ‘İslamcı terör’ ifadesini yinelemesi ise dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ifade nedeniyle Merkel’e müdahale etmişti.

Görüşmede “İslamcı terörü ele aldık” diyen Merkel, “Sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, burada Müslümanlara karşı herhangi bir şüphecilik değil, bu insanlar insan hayatını yok edip demokrasiyi ortadan kaldırmak istiyorlar” ifadelerini kullandı. Açıklama sırasında Başbakan Binali Yıldırım’ın herhangi bir müdahalede bulunmaması da dikkat çekti.

YILDIRIM MÜLTECİ 'KOZ'UNU KULLANDI

Binali Yıldırım, konuşmasında daha önceden olduğu gibi Avrupa’yı terörle korkutmayı ihmal etmedi ve “Avrupa’nın güvenliği Türkiye’den geçiyor. Türkiye, 3 milyon mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye, AB’yi terörü durduran ülke konumunda. Bunun da AB tarafından takdir edileceğini düşünüyoruz” dedi.

MERKEL: İSLAMCI TERÖRÜ ELE ALDIK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı konuşmadaki gibi yine ısrarla ‘İslamcı terörü ele aldık’ diyen Almanya Başbakanı Merkel, “Sayın Cumhurbaşkanına da söyledim, burada Müslümanlara karşı herhangi bir şüphecilik değil, bu insanlar insan hayatını yok edip demokrasiyi ortadan kaldırmak istiyorlar. Bu mücadelede birlikteyiz” dedi.

Mülteci sorununa da değinen Merkel, “Türkiye’deki üç milyonu aşkın Suriyeli mülteci Türkiye’ye geldiler ve iki taraf için de 2016’daki anlaşmanın canlı tutulması gerekiyor. Belki de Türkiye’nin beklediği kadar hızlı akmasa da 3 milyarın 2,2 milyarı harcandı. Gaziantep’e gitmiştim, mültecilerin durumuna baktığınız da bu paraya her gün ihtiyaçları var. Bu nedenle destek olmak istiyoruz. Yine Almanya mülteci kabul etmeye devam edecek. Her ay 500 mülteci kabul etmeye karar verdik” dedi.

Almanya’da ‘ajanlık’ skandalıyla gündeme gelen ‘DİTİB’e ilişkin de konuşan Merkel, “DİTİB’le ilgili bir görüşmemiz oldu. Burada örneğin Gülen hareketiyle sıkıntılarımız olduğunda Türkiye bize kanıtlar verdiğinde emniyet bunu birlikte görüşmeli. Uzun yıllar boyunca Türkiye’den gönderilen imamların eğitimi hakkında işbirliğimiz oldu. Böylece orada yaşayan Türklerin bu kişilerle herhangi bir şüpheler ortadan kaldırılmalı” dedi.

ÖNCE TMK YASASI SONRA VİZE!

Merkel, Türkiyelilerin AB’ye vizesiz seyahatine ilişkin gelen bir soruya, “Bu yolda çok şey başardık. İlerlemeler oldu. Fakat hala üzerinde çalışılması gereken konular var. Örneğin terörle mücadele yasalarının değiştirilmesi” yanıtını verdi.

Başbakan Binali Yıldırım ise “Bu çok kapsamlı bir anlaşma. Sadece terörle ilgili değil. Bunların bir kısmı iyi çalışıyor, bir kısmı istediğimiz gibi çalışmıyor. Biz yapılması gereken işlerin çoğunu yaptık aslında. Ama kalan 5 madde var. O 5 maddenin de sadece bir tanesi var terörle mücadele o da. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Ümit ederim ki kısa zaman içerisinde mesafe alırız” demekle yetindi.

MERKEL: ZOR DÖNEMDE GÖRÜŞMEK SON DERECE ÖNEMLİ

Merkel, ziyaretin referandum öncesi Cumhurbaşkanı ve hükümete destek anlamı taşıdığı yönündeki eleştirilere ilişkin de “Zor dönemlerde siyasetçilerin birbirleri ile görüşmeleri son derece önemli. Bu nedenle doğru ve önemli olduğunu düşünüyorum bu görüşmelerin. Benim ziyaretimin halkın görüşünü etkilemeyeceğini düşünüyorum. Diğer partilerle de görüşeceğim” açıklamasında bulundu.

Başbakan Binali Yıldırım ise “Muhalefet endişelenmesin. Merkel’in seçimi var, benim oy hakkım yok. Bizim referandum var onun oy hakkı yok” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

JES'ler arılarını öldürünce arıcı intihara teşebbüs etti

SONRAKİ HABER

Mersin'de bir Kadın Merkezi kayyım tarafından kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...