02 Şubat 2017 16:46

JES'ler arılarını öldürünce arıcı intihara teşebbüs etti

Arılarının bölgedeki jeotermal santrallerin yaydığı zehirli gazdan öldüğünü söyleyen Fadime Camuz, ÇED toplantısında kendini yakmak istedi.

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Jeotermal enerji santralleri (JES) Aydınlıları kelimenin tam anlamıyla canından bezdirdi. JES’ler nedeniyle 450 kovan arısı telef olan Pınardere Köylüsü Fadime Camuz, Ortaklar’da yapılmak istenen jeotermal santral ÇED toplantısında canına kıymak istedi. Camuz halen yoğun bakımda. 

Aydın Ovası’ndaki jeotermal enerji santrallerinin yörede yaşayan halkın yaşamlarını nasıl çekilmez hale getirdiği gün geçtikçe daha belirgin bir hale geliyor. Aydın merkeze birkaç kilometre uzaklıktaki Pınardere köyünde arıcılık yapan Ahmet Camuz’un 450 kovan arası geçen mart ayında jeotermal akışkanlarından salınan zehirli gaz nedeniyle ölmüştü. Camuz’un yaşadıkları Evrensel'de yayımlanmıştı. 

Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, İl-İlçe Tarım Müdürlükleri dahil birçok kuruma başvuran Camuz ailesine en son İl Tarım Müdürünün önünde, İlçe Tarım Müdürü tarafından “Arılar jeotermalden öldüğü için yazamıyoruz” dendiği de haberde yerde almıştı. 

Ahmet Camuz, aynı zamanda Efeler Belediye Meclis üyesi olan Aydın Çevre Platformu Başkanı Mehmet Vergili’nin yanında geçen bu konuşma ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Aydın’da JES’lerle ilgili yapılan her toplantıyla “JES’ler yüzünden 450 kovan arım öldü. Yetkililer kulak asmıyor. Yarın siz de ölebilirsiniz” yazılı pankartla katılan ve sorununun duyulmasını isteyen Ahmet Camuz, bir yandan da yaklaşık 300 bin lirayı bulan zararı sonrası hayata tutunmaya çalışıyor.

KENDİNİ YAKMAK İSTEDİ

Önceki gün Aydın Ortaklar’da yapılan JES Halkı bilgilendirme toplantısına yine elinde pankartla giden Ahmet Camuz ve eşi Fadime Camuz (50) toplantı sırasında kürsüye çıkarak arılarının öldüğünü anlatan pankartı açtılar. Yaşadıkları çaresizliği anlatmak isteyen, yetkilileri adaleti sağlamaya çağıran Camuz ailesi, salondaki özel güvenlik görevlileri ve şirket yetkilileri tarafından salondan çıkarılmak isteyince arbede çıktı. Bu sırada yanında getirdiği benzini üzerine döken Fadime Camuz kendini yakmak istedi. AYÇEP yöneticileri tarafından elinden çakmak alınarak intihar girişimi güçlükle önledi. 

GÜVENLİK BİBER GAZI SIKTI

Fadime Camuz’a bu sırada özel güvenlik birimleri tarafından biber gazı sıkılması yoğun tepkilere neden oldu. Fenalaşınca dışarı çıkarılan Fadime Camuz’un  kendini yakma teşebbüsünden önce çok sayıda ilaç içtiği anlaşıldı. Hastaneye kaldırılan Fadime Camuz’un midesi yıkandı. Gece saatlerinde ambulansla Kuşadası’daki yoğun bakım servisine gönderilen Camuz’un yoğun bakımdaki tedavisi gazetemiz baskıya hazırlandığı saatlerde sürüyordu.  

HAYATİ TEHLİKESİ SÜRÜYOR

Sabah saatlerinde görüştüğümüz eşi Ahmet Camuz, “Jeotermal nedeniyle kaybımız çok olduğu için bunalıma girdi. Ben de bilmiyordum böyle bir şey yapabileceğini. Doktor hayati tehlikesinin sürdüğünü, tedavinin yoğun bakımda devam edeceğini söyledi” dedi.

Ortaklar ilçesindeki toplantı sırasında meydana gelen olaylar ve intihar teşebbüsünün tam ortasındaki isimlerden birisi olan AYÇEP Başkanı Mehmet Vergili, Fadime Camuz’un benzin döküp kendini yakmak üzereyken elinden çakmağı güçlükle aldığını söyledi. Halen olayın şokunu yaşadığını belirten Vergili, “Bu jeotermaller yüzünden artık insanlar canlarına kıyacak duruma geldi. Bize yaşam hakkı tanımıyor bunlar. Kentte soluk alamıyoruz, köylerde ürünlerimiz, hayvanlarımız yok oluyor” dedi. 

HDP, MECLİSE TAŞIDI

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Evrensel’de çıkan 450 arının jeotermal santralleri yüzünden ölmesi haberiyle ilgili TBMM’ye soru önergesi verdi. 

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından yanıtlanması istemiyle verilen yazılı soru önergesinde Doğan şu soruları yöneltti; 

* Basına yansıyan iddialar neticesinde bakanlığınızın açmış olduğu bir soruşturma var mıdır? Yok ise açmayı düşünüyor musunuz?
* Pınardere köyünde yaşanan arı ölümleri ile ilgili iddialar doğru mudur? 
* Arıların jeotermal enerji santrallerinden salınan gazlardan dolayı ölmeleri mümkün müdür? Bu konuda bakanlık olarak bir çalışma yapıldı mı? 
* Arı ölümlerinin önüne geçmek adına bakanlık olarak ne tür önlemler almaktasınız?
* Ahmet Camuz’un mağduriyetini gidermek adına herhangi bir girişiminiz olacak mı?
* Ahmet Camuz’un İlçe Tarım Müdürlüğüne verdiği dilekçenin cevaplanmama gerekçesi nedir? Bu konunun incelenmesi adına herhangi bir müfettiş görevlendirilmiş midir?
* Jeotermal enerji santrali yönetiminin arıcılara sus payı için çuvallarla şeker verdiği iddiaları doğru mudur? Bu konuya dair bakanlığınıza herhangi bir şikayet gelmiş midir? Bakanlık olarak bu konuda herhangi bir araştırmanız olacak mıdır? 

ÖNCEKİ HABER

Gençlerbirliği'de yeni başkan ne zaman seçilecek

SONRAKİ HABER

Erdoğan’ın tepkisine rağmen Merkel, 'İslamcı terör' dedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa