11 Haziran 2012 08:57

Fransa'da ilk turun galibi Hollande bloku

Fransa'da, resmi olmayan sonuçlara göre parlamento seçimlerinin ilk turunu sol partiler önde tamamladı. Bu, ikinci turda da benzer sonuçlar alınırsa, yeni Cumhurbaşkanı Hollande’ın elinin güçlü olacağı anlamına geliyor.Fransa’da 577 sandalyeli parlamento seçiminin ilk tur oylamasında zafer, kısa süre &o

Fransa'da ilk turun galibi Hollande bloku
Paylaş

Fransa'da, resmi olmayan sonuçlara göre parlamento seçimlerinin ilk turunu sol partiler önde tamamladı. Bu, ikinci turda da benzer sonuçlar alınırsa, yeni Cumhurbaşkanı Hollande’ın elinin güçlü olacağı anlamına geliyor.

Fransa’da 577 sandalyeli parlamento seçiminin ilk tur oylamasında zafer, kısa süre önce cumhurbaşkanı seçilen Fransois Hollande’ın başını çektiği ittifakın oldu.

Resmi olmayan sonuçlara göre Hollande bloğu, oyların yüzde 47'sini aldı. Merkez sağdaki Halk Hareketi Birliği ve diğer küçük sağ partilerin oluşturduğu koalisyon yüzde 35,40 oy toplarken, aşırı sağa yüzde 13,40 oranında oy çıktı.

İlk turdaki seçim sonuçlarının, gelecek hafta düzenlenecek ikinci turda da tekrarlanması halinde sol ittifak Meclis'te 305 ile 353 arasında sandalyeye sahip olacak. Sağ partilerin ise 222 ile 266 arasında sandalyeye sahip olması bekleniyor.

Genel seçimlerin ilk tur sonuçları, Cumhurbaşkanı Fransois Hollande'ın vaat ettiği reformları gerçekleştirmek için parlamentoda mutlak çoğunluğa sahip olacağını ortaya koydu.

İlk turdaki seçim sonuçlarının gelecek hafta düzenlenecek ikinci turda da tekrarlanması halinde, yarı başkanlık sisteminin geçerli olduğu Fransa'da, Cumhurbaşkanı Hollande, 5 yıllık iktidarı boyunca rahat bir şekilde ülkeyi yönetme imkânına sahip olacak.

Hollande, genel seçimler öncesi seçmenlere yaptığı çağrıda, alım gücünün artırılması, emeklilik ve eğitim sistemiyle ekonomik alandaki diğer reformları hayata geçirebilmesi için genel seçimlerde de partisine oy verilmesini istemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

'Türkiye’de ifade özgürlüğü yok ediliyor'

SONRAKİ HABER

Cari açıkta tehlikeli gidişat

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...