02 Şubat 2017 15:43

'Cezaevlerindeki baskılar can kayıplarına neden olabilir'

Zindanlar ile Dayanışma İnisiyatifi Üyesi Avukat Şule Recepoğlu, KHK’ler ile birlikte cezaevlerindeki hak ihlallerinin günden güne arttığını belirtti.

Paylaş

Marmara Bölgesi’ndeki cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Zindanlar ile Dayanışma İnisiyatifi Üyesi Avukat Şule Recepoğlu, daha ağır baskılar yaşanması halinde can kayıplarının yaşanma ihtimalinin olduğunu söyledi. KHK’ler ile birlikte hak ihlallerinin arttığını söyleyen Recepoğlu, Özellikle hasta tutukluların yaşanan hak ihlallerinden kaynaklı her geçen gün durumlarının ağırlaştığını belirterek şöyle konuştu: Bir yıl boyunca artan hak ihlallerini göz önünde bulundurduğumuzda en çok hasta tutsakların sağlık durumu ile ilgili bir artış söz konusu. Onun nedeni de son süreçte, özellikle hastaneye sevklerin zorlaştırılması, doktorların politik kimliklerinden kaynaklı tutsakların hastalık durumunu önemsememesi gibi yaklaşımlar" dedi. Özellikle 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında asker ve ring araçlarının yetersizliği, hastanelerde randevu doluluğu gibi gerekçeler gösterilerek, tutukluların sağlık hakkına erişiminin engellendiğini aktaran Recepoğlu, “Kanser hastaları dahil olmak üzere, düzenli tedavi ihtiyacı olan tutsaklara da bu uygulanıyor. Bu şekilde gerekçeler öne sürülerek tedavi imkanlarından yoksun bırakılıyorlar. Hastane doktorlarının tutumu da zaten ortadadır” diye belirtti.

OHAL ile birlikte tutuklu ve hükümlülerin avukat, aile, iletişim haklarının kısıtlandığını söyleyen Recepoğlu, “Aile dışında görüş hakkının da artık tamamen ortadan kaldırıldığını görüyoruz. 2016 yılında KHK düzenlemesinden sonra müvekkillerimiz ile duruşma öncesi dosya üzerinden yaptığımız çalışmalar bugün kısıtlama altında” dedi. Çıplak aramalara itiraz edilmesi halinde mahpuslara disiplin cezası verildiğini söyleyen Recepoğlu, “Ülkenin gündemine göre değişen yoğun süreçler olduğu zaman, idare ya da askerler tarafından siyasi tutsaklar üzerinde bir linç etme durumu söz konusudur. Aileler ve avukatlar bu hak ihlallerine karşı mücadele etmezse, ilerleyen zamanlarda cezaevlerinde çok ciddi yönelimlerin ya da can kayıplarının olma ihtimali ile de karşı karşıyayız. Bize gelen ya da ulaşan bilgiler ile bizim yapmış olduğumuz ziyaretlerde gözlemlediğimiz sonuç, cezaevinde daha ağır baskılar karşısında can kayıplarının yaşanma ihtimalleri olduğudur” dedi.  (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Aras Kargo'ya ticari kayyum atandı

SONRAKİ HABER

Kadın doktora, 'antibiyotik yazmadın' diye saldırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...