02 Şubat 2017 14:55

Yıkıntılar içindeki ilçe Nusaybin, 'Hayır' diyor

7 kez sokağa çıkma yasağı ilan edilen ilçe Nusaybin'de halk, durumun devam etmemesi için 'Hayır' diyeceğini belirtiyor.

Paylaş

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 7 kez ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında yaşanan saldırılarda kentin 6 mahallesi yok edildi. 25 Temmuz 2016’dan bu yana sokağa çıkma yasağının kısmi kaldırıldığı kentin giriş-çıkışlarındaki polis noktalarında dev bayraklar bulunurken, içeride ise kenti ikiye bölen tel örgüler duruyor. Yıkımın bu kadar yakıcı olduğu ilçede Türkiye’nin ana gündemlerinden biri olan referandum da en çok tartışılan konuların başında geliyor. Açılan her sohbette var olan durumun devam etmemesi için “Hayır” diyeceklerini belirtiyor yurttaşlar ve buna da kentin bugünkü durumunu neden olarak gösteriyor.

‘BİR OLUP HAYIR DİYELİM’

70 yaşındaki Hediye Özalp, 1990’lı yıllarda Cizre’deki köylerinin yakılmasıyla geldikleri Nusaybin’de yaşadıklarını, “Bizim görmediğimiz kalmadı” diye tanımlıyor. Özellikle yasak döneminde mahalleden çıkmadıkları için birçok şey yaşadıklarını ve tanıklık ettiklerini söyleyen Özalp, referandum çağrısını şöyle yaptı: “Bizim insanlarımızın bir olup ‘Hayır’ demesi lazım. Biz kesinlikle millet olarak ‘Evet’ diyemeyiz.” 

26 yaşındaki Talat Doğan, referandumda “Hayır” diyeceklerini belirtti ve ekledi: “Yasama, yürütme ve yargının tek elde olmasını istemiyoruz. Demokratik bir yaşam istiyoruz. Bunun için de cevabımız ‘Hayır’dır.”

‘EMEĞİMİZ YOK EDİLDİ’

Nusaybin halkı olarak çok şey yaşadıklarını dile getiren Mehmet Emin Özalp da, şu an ilçenin nüfusunun yarısının köylerde ve çevre ilçelerde yaşadığını, on binlerce evin yıkıldığını hatırlattı. MHP ile AKP’nin ortaklaşması ile kentin yıkıldığını ve Erdoğan ile Bahçeli’nin “Taş üstünde taş baş üstünde baş kalmayacak” sözlerini hatırlatan Özalp, şöyle devam etti: “Bu söylemi çocuklarımız bile unutmayacaklar. Nusaybin’de insanlar hala cenazelerini alamıyor. AKP’nin ne yapmak istediğini görmek isteyenler gelip Nusaybin’e baksınlar. İnsanların 100 yıllık emekleri yok edildi. Mahallerinden geriye ne bir sokak ne bir ev ne de bir anı kaldı. Nusaybin halkı bunun karşısında kalkıp onlara ‘Evet’ mi diyecek?”

Referandum için kesinlikle “Hayır” diyeceklerini söyleyen Özalp, sandıktan “Hayır”ın çıkması için her şeyi yapacaklarını kaydederek, “Kürtler, Nusaybin, Derik ve Cizre’ye bakıp kararlarını ona göre versinler” dedi. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Yıldırım ile Merkel bir araya geldi

SONRAKİ HABER

Cizre'deki tek taziye evi kayyım tarafından yıkıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa