02 Şubat 2017 13:40

Emekli Sen: Emekliye verilen promosyon değil, rehin almadır

DİSK Emekli Sen, emeklilere verileceği açıklanan promosyonla ilgili “Promosyon almak için bankaya imza atan emekli bankaya adeta rehin olacaktır' dedi

Paylaş

Emeklilerin bazı bankalardan emekli maaş alması karşılığında bankaların emeklilere promosyon vereceği duyurulmuştu. Konuyla ilgili yazılı basın açıklaması yayınlayan DİSK Emekli Sen Genel Başkanı Veli Beysülen,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının banka promosyonlarının emeklilere verilmesine ilişkin yazılı ve görsel basında büyük puntolarla emekliye müjde diye haberler yayınlandığı ancak gerçeğin farklı olduğunu ifade ederek, “Bankayla anlaşma imzalayan emekli, maaşını 3 yıl süreyle ilgili bankadan almayı taahhüt edecek  ve 3 yıl dolmadan herhangi bir nedenle, maaşını başka taşımaya kalkarsa SGK emeklinin almış olduğu promosyon miktarını maaşında kesip bankaya aktaracaktır. Daha açık bir ifadeyle emekli, promosyon almanın karşılığında SGK’ya maaşını bloke etme yetkisi verecektir” diye belirtti.

 Beysülen, emeklilerin değil bankaların promosyon sözleşmesinde karşı çıktığına dikkat çekerek, “Emekli, elektrik, telefon, su, doğalgaz faturalarından en az ikisi için otomatik ödeme talimatı verecek, maaşının tamamını çekmeyecek, bu faturaların ödenmesi için bankada mutlaka para bulunduracaktır. Bu da yetmiyor, emeklinin yanlışlıkla maaşının tümünü çekmesi riskine karşı, banka emekliye ek hesap açacak, maaş hesabında para kalmamış olan emeklinin faturaları bu hesaptan ödenecektir. Böylece faturaları ek hesaptan ödenecek olan emekli fazla faiz ödemek zorunda kalacaktır” diye konuya açıklık getirdi.

KREDİ KARTI ZORLAMASI MI OLACAK?

Beysülen açıklamasında emeklilerin kredi kartı almak zorunda bırakılacağını basından okuduğu haberler dayanarak değerlendirdi: “Bankanın emekliye kredi kartı kullandıracağı ve kredi kartı ödemesi içinde bankada para bırakmak zorunda kalacağı, bırakmadığı takdirde, kredi karı ödemesinin de ek hesaptan yapılacağına ilişkin haberler okumaktayız. Bütün bu şartları alt alta getirdiğimizde, yapılanın amacının, emekliye promosyon vermekten ziyade, emekliyi bankaya rehin etmek olduğu gayet açık görülmektedir. Daha açık bir ifadeyle, hedef emekliyi değil bankayı korumaktır.”Promosyon konusunun Anayasa referandumu öncesinde emekliye rüşvet olarak niteliğinde değerlendirildiğini kaydeden Beysülen, “Başkanlık sistemine geçişe ilişkin Anayasa değişiklik paketinin Nisan ayında halk oyuna sunulacağı düşünüldüğünde, promosyon olarak açıklanan bu rakamların aslında referandum rüşveti niteliğinde verileceğini açıkça görülecektir” dedi.(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bakan Zeybekci: Kur baskısı yavaş yavaş düşecek

SONRAKİ HABER

Aslı Erdoğan: Başkanlık, Türkiye için çok yanlış bir sistem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...