02 Şubat 2017 12:49

Bayraktar: Afetin Mersinli çiftçiye faturası 175 milyon lira

Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mersin'de sel ve kar afetinin zararının yaklaşık 175 milyon lira olduğunu açıkladı.

Paylaş

Şemsi Bayraktar Mersin'e giderek sel felaketi yaşayan çiftçileri ziyaret etti. Bayraktar sel ve kar felaketinin Mersinli çiftçiye zararının 175 milyon TL olduğunu açıkladı. 

Mersin'e giden Şemsi Bayraktar, Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, ilçe ziraat odası başkanları ve beraberindeki heyetle Tarsus İlçesi'nde sel felaketinde zarar gören seraları gezdi. Çiftçilerin sorunları dinleyen Bayraktar, "Sel, hortum ve fırtına gibi de bir takım felaketlerle karşı karşıya kaldık. Bir de bunun dışında da ocak ayında da ayrıca aşırı kar yağışı bazı ürünlerimize zarar verdi. Aldığımız bilgilere göre zararın boyutunun da fevkalade büyük olduğunu görüyoruz. Aşağı yukarı 6 bin üreticimiz maalesef bu zararlardan etkilenmiş. Bunun ekonomik boyutuna baktığımızda 175 milyon liralık bir zarar söz konusu"dedi.

‘ÇİFTÇİYE PARA LAZIM’

Üreticilerin kamu bankalarına, Tarım Kredi Kooperatiflerine ve özel bankalara çok ciddi borçları olduğuna vurgu yapan Bayraktar, "Tabii 2016 yılında Aralık ayında meydana gelen zararla alakalı bir kararname var. Yani bu borçlar erteleniyor. Ancak 2017 yılında Ocak ayında aşırı kar yağışı nedeniyle meydana gelen zararların tazmini noktasında bir kararname lazım. Bir de üreticilerimizin bizden talebi, bu borçların faizsiz ve uzun vadeli olması. Bir de tabii üretime dönmek için krediye ihtiyaçları var. Biz bunun takipçisi olacağız" diye konuştu.

Afetlerin arz talep dengesini bozduğunu ve bu durumda da üreticilerin kazanmadığı kaydeden Bayraktar şunları söyledi:

"Fiyatlar artıyor ama üreticilerimiz hala ucuz satmaya devam ediyor. Bir bakıyorsunuz pazarda manav da bunlar pahalı. Yani burada aracılar kazanıyor. Bunu muhakkak suretle kırmamız lazım. Kar yağıyor, diyorlar ki 'efendim büyük şehirlere mal gelmiyor, ulaşım problemi var' deniyor. Bakıyorsunuz acaba üretici mi bunu pahalı satıyor diye, hayır üretici yine pahalı satmıyor. Biz Ziraat Odaları Birliği olarak bunu hep gündeme taşıyoruz."

Adanalıoğlu Mahallesi'ne geçen Bayraktar, serada biber hasadına katılarak üreticiden bilgi aldı. Bayraktar, Mersin Valisi Özdemir Çakacak'ı da makamında ziyaret etti. (DHA)
 

ÖNCEKİ HABER

ABD, İran'la gerilimi tırmandırıyor

SONRAKİ HABER

Fatsa'da 5 kişi sobadan zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...