02 Şubat 2017 12:33

ABD, İran'la gerilimi tırmandırıyor

ABD, İran’ın balistik füze denemesi yaptığını ileri sürerek BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Paylaş

İran’ın balistik füze denemesi yapmasını gerekçe gösteren ABD yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı. Beyaz Saray’dan da “İran’ı resmi olarak uyardık” açıklaması yapıldı. Geçtiğimiz hafta Suudi Arabistan Kralı Selman ile ABD’nin yeni başkanı Donald Trump, telefon görüşmesi yaparak “İran’ın yarattığı bölgesel risklere karşı ortak duruşta” görüş birliğinde olduklarını açıklamışlardı. Trump, adaylığı süresince de İran’la yapılan nükleer anlaşmaya karşı çıkıyordu.

İran, geçtiğimiz hafta sonu bir füze denemesi yaptığını doğruladı ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararını ihlal ettiği yönündeki suçlamaları reddetti. Savunma Bakanı Hossein Dehghan, füze denemesinin arkasında durarak, “Hiçbir yabancının, ülke savunmasıyla olan işlerimize karışmasına izin vermeyiz” dedi.  Tahran, 2015 yılında varılan nükleer anlaşma kapsamında, 8 yıl boyunca balistik füze geliştirmemeyi kabul etmişti.

Birleşmiş Milletler’in 2231 sayılı ilgili kararı, İran’a “nükleer başlık taşıma kapasitesi olan füze sistemleri ile ilgili hiçbir faaliyette bulunmama çağrısı” yapıyor.

BEYAZ SARAY’DAN SERT AÇIKLAMA

İran’ın başarılı olmadığı ileri sürülen balistik füze denemesini doğrulamasının ardından ABD Başkanı Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn, İran hükümetini “resmen uyardıklarını” açıkladı. Flynn, Obama yönetiminin İran ile yaptığı anlaşmayı da “zayıf ve etkisiz” olarak tanımladı, “İran, bu anlaşma için ABD’ye müteşekkir olması gerekirken, daha da yüreklenmiş görünüyor” dedi.
Donald Trump da yürüttüğü kampanya süresince, Obama yönetimini, İran ile varılan nükleer anlaşma nedeniyle eleştirmiş, anlaşmayı, “felaket” olarak tanımlamış, İran Devlet Başkanı Hasan Ruhani ise, “Trump’ın anlaşmayı yırtıp atmasına izin vermeyeceğini” ifade etmişti.

BMGK’YE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

ABD, İran’ın balistik füze denemesi yaptığını ileri sürerek BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı. BMGK konuyla ilgili kapalı bir toplantı gerçekleştirdi. ABD Başkanı Donald Trump’ın yeni atadığı Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Nikki Haley ve BMGK Dönem Başkanı İsveç’in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog’un başkanlığındaki toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Haley, İran’ın orta menzilli füze denemesinin ‘kesinlikle kabul edilemez’ olduğunu bildirerek, İran’ı sert şekilde uyardı: “Savaş başlığı taşıyan balistik füze testi yapmamaları gerektiğini biliyorlar” diyen Haley, pazar günkü denemenin 50 kilogram taşıma kapasitesine sahip ve 300 kilometre menzilli olduğunu belirtti. “ABD naif değildir. Beklemeyeceğiz. Onlara seslendiğimizi göreceksiniz.” ifadelerini kullanan Haley, “Onların, bunun kabul edemeyeceğimiz bir konu olduğunu anlamalarını sağlama konusunda kararlıyız” diye konuştu.

ZARİF: YENİ GERİLİM YARATMAYIN

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise, denemelerin yalnızca savunma amaçlı olduğunu ve füzelerin nükleer savaş başlıkları taşıma amaçlı tasarlanmadığını açıklamıştı. Zarif, dün yaptığı açıklamada da  İran’ın  gerçekleştirdiği balistik füze denemelerinin P5+1 ülkeleri ile yapılan nükleer anlaşmanın ve BMGK’nın nükleer anlaşmayı onaylayan kararlarının bir parçası olmadığını söylemişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sarıyıldız: Kaymakam Güntepe’yi alkışlayanlar neden suskun?

SONRAKİ HABER

Bayraktar: Afetin Mersinli çiftçiye faturası 175 milyon lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...