02 Şubat 2017 11:36

HDP'li Müslüm Doğan'dan Çevre Bakanına soru önergesi

HDP Milletvekili Müslüm Doğan, İzmir'deki TRT arazisinin neden yıkıldığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yanıtlanması istemiyle meclise bir soru önergesi verdi. Doğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının plan yapma yetkisini kullanarak İzmir’deki 13 bin metrekarelik eski TRT binasının imarını değiştirip turizm, konut ve ticari işlevli yapıların inşasının önünü açan projeyi meclis gündemine taşıdı.

Doğan, verdiği önergede, kuruluş amacı alt ve orta gelir grubuna yönelik sosyal konutlar yapmak olan TOKİ'nin kamuya ait bir alanı satışa çıkarma gerekçesini, kamusal alanın neden yeniden kamu yararına kullanılmadığını, projenin Nazım İmar Planına uygun olup olmadığını ve dava süreci hâlâ devam ederken bu satışın gerçekleştirilme nedenini sordu.

MAHKEME SÜRERKEN BU ACELE NİYE?

Doğan, Özhaseki’nin şu sorulara cevap vermesini istedi: 
- İhaleyi kazanan konsorsiyum daha önce de İzmir’in Bayraklı ilçesindeki alan için açılan ihaleyi kazanmış sonrasında da Folkart şirketler grubuna devretmişti. Şimdi yine aynı şekilde bir usul mü işletilecektir? Bakanlığınızın bu konuda herhangi bir bilgisi var mıdır?
- Kuruluş amacı yoksul vatandaşa hizmet olan TOKİ’nin kamuya ait bir alanı satışa çıkarmasının nedeni nedir? Bu durum kuruluş amacına uygun mudur?
- İzmir’in kent merkezinde bulunan bu kadar değerli bir alanın yine kamuya yönelik kullanılmamasının nedeni nedir? Bu alanın özelleştirilme gerekçeleri nedir?
- İhalesi gerçekleştirilen alan 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planında parselin çevresindeki adaların kullanım kararları ile uyumsuzluk oluşturmakta mıdır?
- Kamu alanlarının özellikle yetersiz olduğu plan bütününde mevcut kamu kullanımının bu şekilde kaldırılması plan bütününde nüfus-sosyal donatı dengesinin bozulmasına neden olmayacak mıdır? 
- Söz konusu kamusal alanın Ticaret+Turizm+Konut Alanına (TİCTK) dönüştürülmesinin gerekçesi nedir?
- Kentin merkezi konumunda yer alan, rantın yüksek olduğu bir bölgede kamu arazilerinin planlama ilkeleri dışına çıkılarak el değiştirmesi ile lüks rezidans, otel, alışveriş merkezi yolunun açılması kamu yararına aykırılık teşkil etmekte midir?
- İzmir İdare Mahkemesinde hâlâ dava süreci devam etmekte olan bir alanın satışının gerçekleştirilmesi hukuka uygun mudur? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

DBP İl Eş Başkanı Sevinç Şeker tutuklandı

SONRAKİ HABER

Usulsüz dinleme yapan polisler ‘FETÖ’ suçlamasını reddetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...