02 Şubat 2017 09:42

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi'nden Ocak ayı raporu

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Ocak ayında gazetecilere dönük hak ihlalleri raporunu paylaştı.

Paylaş

Özgür Gazeteciler İnisiyatifi Ocak ayında gazetecilere dönük hak ihlalleri raporunu kamuoyuyla paylaştı. Ocak ayında 13 gazeteci gözaltına alınırken 7 gazeteci ise tutuklandı.

Açıklama öncesi RTÜK’ün gazetecilere sansür talimatına değinen Özgür Gazeteciler İnsiyatifi Sözcüsü Hakkı Boltan, yapılan düzenlemenin karanlığa doğru bir adım anlamına geldiğini, özgürlüğün gazeteciliğin doğası olduğunu ve tersini kimsenin yapamayacağını kaydetti. Botan, “Ocak ayında 13 gazeteci gözaltına alınmış, 7 gazeteci tutuklanmış, 1 gazeteci saldırıya maruz kalırken 2 gazeteciye soruşturma açılmış, 4 gazeteci ceza alırken 1 gazeteci de sınır dışı edilmiştir” dedi.

Rapordan öne çıkan başlıklar ise şöyle;
* 2 Ocak 2017: İstanbul merkezli 25 Aralık’ta gerçekleştirilen operasyonla gözaltına alınan, kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik, DİHA muhabiri Metin Yoksu, Etkin Haber Ajansı (ETHA) Sorumlu Yazı işleri Müdürü Derya Okatan için İstanbul Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazda bulunuldu. Avukat Özcan Kılıç tarafından yapılan itirazda, “Haksız ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirilen yakalama, gözaltına alma, alıkoyma ve el koyma işlemine” ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın kararının kaldırılması ve müvekkillerin serbest bırakılması ile İstanbul 12. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararının kaldırılması istendi.
* 10 Ocak 2017: Antep'te İl Emniyet Müdürlüğü'ne yönelik gerçekleştirilen saldırıdan sonra, saldırının gerçekleştirildiği bölgede yakın haber takibi yaparken gözaltına alınan gazeteci Beritan İrlan serbest bırakıldı.
Gazeteci İrlan ile birlikte saldırganın ailesinden 6 kişi ve yabancı uyruklu Ömer Ömer isimli 1 kişi de gözaltına alındı. İrlan ve Ömer serbest bırakılırken 6 kişi hala gözaltında.
* 13 Ocak 2017: Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 29 Ekim 2016’ta kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Semra Turan, Bingöl’de gözaltına alındı. Turan, hakkında açılan soruşturma kapsamında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla gözaltına alınarak, İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü.
*Bingöl’de “Örgüt propagandası” iddiasıyla gözaltına alınan kapatılan DİHA muhabiri Semra Turan, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Bingöl’de 13 Ocak Cuma günü polislerce “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Semra Turan, tutulduğu İl Emniyet Müdürlüğü’nden adliyeye çıkarıldı. Savcılık tarafından ifadesi alınan Turan’ın, Diyarbakır, Dersim, Bingöl gibi kentlerinde takip ettiği haberler için tuttuğu notlar ve sosyal medya hesaplarında yaptığı haber paylaşımları suç delili olarak sunuldu.
* 15 Ocak 2017: Adana'nın Seyhan ilçesine bağlı Barbaros Mahallesi Çarşamba Pazarı Caddesi üzerinde Evrensel Gazetesi dağıtan Mesut Baylav, bulunduğu alana zırhlı araçlarla gelen yüzü maskeli polisler tarafından gazeteler gerekçe gösterilerek gözaltına alındı.
* 18 Ocak 2017: Ankara merkezinde son aylarda iki kez gözaltına alınan gazeteci Barış Boyraz, beyaz araçlarla kaçırılarak darbedildi. Boyraz’ı kaçıran beyaz renkli araç, başka bir noktada beyaz bir araç tarafından durdurularak, “kurtarıldığı” mizanseniyle Boyraz'a polisle işbirliği dayatıldı. Anayasa taslağının ikinci tur görüşmelerinin yapıldığı gün, Ankara’da gazeteci Barış Boyraz kaçılarak darbedildi. Dün saat 15.00 sıralarında Güvenpark Metro çıkışında 25-30 yaşları arasında iki kişi tarafından kaçırılan Boyraz, Güvenpark’ta sivil araçların girmediği alanda beyaz renkli bir araca bindirilerek şehir dışına yakın tenha bir alana götürüldü.
 Gazeteci Barış Boyraz’ın kendini polis olarak tanıtan kişilerce kaçırılmasının Genel Kurula taşınması üzerine, AKP'li vekiller “belgesi nerede” diye sordu.
* 2 Ocak 2017: Dersim’de dağ keçilerini avlayan avcıları haber yapan Evrensel Gazetesi Muhabiri Kemal Özer, avcılar tarafından ölümle tehdit edildi. Akşamları telefonunu arayarak, küfür ve ölüm tehdidinde bulunanların eksik olmadığını belirten Özer, bu kişilere karşı suç duyurusunda bulunacağını aktardı.
* 5 Ocak 2017: Gazeteci Amberin Zaman'ın basın kartı, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından iptal edildi. BYEGM'den yapılan açıklamada "Türkiye aleyhtarı propaganda yaptığı, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara sempatisi ve desteğinin tespit edilmesi nedeniyle milli güvenlik politikası gereği basın kartı iptal edilmiştir" dendi.
* 22 Ocak 2017: Siber Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, geçen 11 Ocak günü kent merkezi ve ilçelerde sosyal medya hesaplarından PKK propagandası yaptığı belirtilen kişilere yönelik operasyon düzenledi. Operasyonda, 33 kişi gözaltına alındı ve evlerinde arama yapıldı. Emniyetteki sorguları tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 21’i savcılık sorgularının ardından salıverilirken, nöbetçi mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 3’ü adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı, 9 kişi ise ‘Terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan tutuklanarak cezaevine gönderildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Almanya Başbakanı Merkel, Ankara'da

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Merkel'i kabul etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...