02 Şubat 2017 08:13

W Post'tan 'darbe riski' haritası: Türkiye 5. sırada 

Washington Post gazetesinde yayınlanan bir değerlendirmede, 2017'de darbe ihtimali olan ülkeler arasında Türkiye 5. sırada yer aldı. 

Paylaş

Dünyada darbe ihtimali olan ülkelerle ilgili bir çalışma yapan Washington Post gazetesi, 2017 yılında darbe riski olan ülkeler arasında Türkiye'ye de yer verdi. Gazetenin haberine göre Türkiye'deki olası bir darbenin başarılı olma ihtimali yüzde 40.

Gazetenin haberine göre, her ne kadar darbelerin ne zaman gerçekleşeceğini tahmin etmek zor olsa da, araştırmacılar darbe ihtimalinin ne zaman yükseldiğini öngörebiliyor.

Haberde yer alan liste, kuraldışı yönetim değişikliklerinin çeşitli yöntemler kullanılarak hesaplanmasıyla oluşturuldu ve 161 ülke için bir 'darbe riski haritası' çıkarıldı.

Darbe riskinin hesaplanmasında, ülkeyi yöneten liderin ne kadar süredir iktidarda olduğu, demokratik yollardan seçilip seçilmediği ve yürürlükte olan hükümetin biçimi gibi kriterlere başvuruldu. Bunun yanı sıra, kişi başına düşen milli gelir, ekonomik büyüme, nüfus gibi ölçütlerden de yararlanıldı. İletişim olanaklarının gelişmişliği, özellikle de internet erişimi ve cep telefonu kullanımı gibi istatistikler de hesaba katılan veriler arasında. Habere göre, listenin üst sıralarında yer alan ülkelerde 2017 yılında yaşanacak bir darbe sürpriz sayılmamalı.

ABD 103. SIRADA

Yayınlanan verilere göre, Türkiye'de 2017 yılında bir darbe yaşanması ihtimali yüzde 10. Eğer bir darbe girişimi yaşanırsa, başarı şansının yüzde 40 olduğu tahminine yer verildi.

Darbe ihtimalinin en yüksek olduğu 5 ülke sırasıyla, Burundi, Tayland, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad ve Türkiye.

161 ülkeye yer verilen listede, Rusya yüzde 6'lık bir ihtimalle 20. sırada yer alırken, Amerika Birleşik Devletleri yüzde 2'lik bir oranla 103. sırada. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

KESK'li kadınlar: Yaşamımıza dair fetva verenlere 'Hayır'

SONRAKİ HABER

Adana Tabip Odası’ndan sahte rakı uyarısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...