02 Şubat 2017 07:25

Alman siyasetçilerden Merkel’e Ankara çağrısı

Alman siyasetçiler, Merkel'in Türkiye’deki demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarına ilişkin sorunları dile getirmesini istedi.

Paylaş

Alman siyasetçiler, Başbakan Angela Merkel’in Ankara ziyareti sırasında Türkiye’deki demokrasi, hukuk devleti ve insan haklarına ilişkin sorunları dile getirmesini istedi.

Alman siyasetçiler, Başbakan Angela Merkel’e Ankara ziyaretine ilişkin çağrılar arttı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Sekreteri Katarina Barley, Neue Osnabrücker Zeitung'a verdiği demeçte, Başbakan Merkel'in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan karşısında "yanlış bir şekilde çekingen” kalmamasını istedi. Barley, Merkel'in Türkiye'de suçsuz bir şekilde cezaevine konan çok sayıda kişi için etkin olmasını istedi.

‘TÜRKİYE DİKTATÖRLÜK YOLUNDA İLERLİYOR’ 

Türkiye'nin "diktatörlük yolunda ilerlediğini” ifade eden sosyal demokrat politikacı Barley, ülkede gazeteci, avukat ve muhaliflerin kitlesel bir şekilde tutuklanmasını "demokratik değerlere bir saldırı” olarak hatırlattı. Tutuklular arasında Sosyal Demokratların kardeş partisi HDP milletvekillerinin de bulunduğunu dile getiren Barley, bu kişilerin terörist değil, Türk demokrasisinin seçilmiş vekilleri olduğunu vurguladı. Erdoğan'ın "demokrasiyi hapsettiğini” ifade eden Barley, "bu durum karşısında susarak buna göz yummamalıyız” dedi.

'SUSKUN DAVRANMAMASI GEREKİR' 

Yeşiller partisi Eş Başkanı Cem Özdemir de, Passauer Neuen Presse gazetesine yaptığı açıklamada, Merkel'in Türkiye'deki dramatik gelişmeleri göz ardı etmemesi ve bu konuda suskun davranmaması gerektiğini söyledi. Başbakan Merkel'in Türkiye ile diyaloğu sürdürmesinin doğru olduğunu kaydeden Özdemir, ancak bunun "hangi şekilde” olduğunun önemli olduğunu söyledi. Özdemir, bu nedenle de Merkel'den hukuk devleti ilkeleri, demokrasi ve azınlıklara yönelik tutum konularındaki anlayış farkını dile getirmesini talep etti. Özdemir, Merkel'in "yaraya parmak basması” gerektiğini vurguladı. 

‘MERKEL ERDOĞAN’A DESTEK VERMİŞ OLUR’

Alman Federal Meclisi Sol Parti Grup Başkanı Sahra Wagenknecht ise, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, Merkel'in ziyaretinin zamanlamasını eleştirerek, başkanlık sistemine ilişkin anayasa referandumunun yapılmasına kısa bir süre kala Merkel'in Ankara'ya giderek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a destek vermiş olduğunu dile getirdi. 

Federal Hükümet sözcüsü Steffen Seibert de dün Berlin'de yaptığı açıklamada, Merkel’in Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la yapacağı görüşmelerde temel hak ve özgürlükler ile bu konuda getirilen kısıtlamaların yine gündeme geleceğini belirtmişti.

GÜNDEMDEKİ KONULAR 

Başbakan Angela Merkel'in yapacağı bir günlük çalışma ziyaretinde mülteci siyaseti ve Suriye konularının ön plana çıkması bekleniyor. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında ilk kez Türkiye'yi ziyaret edecek olan Merkel'in temaslarında ikili ilişkilerin de ele alınacağı tahmin ediliyor. (DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te 2 günde 89 kişi sobadan sızan gazdan zehirlendi

SONRAKİ HABER

Ukrayna ordusu, Donbass’a saldırılarını artırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...