11 Haziran 2012 15:08

Van'da tutuklananların sayısı 10'a çıktı

"Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla mahkemeye sevk edilen BDP'li belediye başkanları ve yöneticiler, nöbetçi hakimin yarım saatlik ifade işlemlerinin ardından "Siyasi parti, etkinliklerinin çoğulluk ve devamlılık arz eden, örgütsel faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle "Örgüt üyeliğinden&qu

Van'da tutuklananların sayısı 10'a çıktı
Paylaş

Van merkez ve ilçelerinde 7 Haziran günü düzenlenen operasyonda aralarında Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 14 kişi gözaltına alınmıştı. Dün adliyeye sevk edilen BDP Muradiye İlçe Başkanı Mehmet Şirin Yıldız, Özalp Belediye Başkanı Murat Durmaz, BDP Başkale eski İlçe Başkanı ve DTK üyesi Derviş Polat, Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan, BDP Çaldıran İlçe Başkanı Metin Adugit, BDP Erciş eski İlçe Başkanı Veli Avcı ile BDP Özalp İlçe Başkanı Yakup Almaç, savcılık işlemleri ardından "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Van Ağır Ceza Mahkemesi Nöbetçi Hakimliği'ne sevk edildi. Akşam saat 20.45'de Nöbetçi Hakimliği'ne sevk edilen 7 kişi yaklaşık yarım saatlik ifade işlemlerinin ardından ve "Siyasi parti etkinliklerinin çoğulluk ve devamlılık arz eden, örgütsel faaliyetlerde bulunduğu" gerekçesiyle "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklandı. Tutuklamaya delil olarak ise gizli tanık beyanlarının ve telefon görüşmelerinin gösterildiği öğrenildi. 7 kişiden Edremit Belediye Başkanı Abdulkerim Sayan'ın savunma yapmadığı bildirildi.

VAN HALKI İSYANDA

Tutuklama kararının çıktığı dakikalarda BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer, Nazmi Gür, Çelebibağı Belediye Başkanı Veysel Keser, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, BDP'li yöneticiler ve belediye çalışanlarının yanı sıra yüzlerce kişi "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganı ile kararı protesto etti. Adliye etrafında ve girişinde polis yoğun önlem aldı.

BEKİR KAYA DA TUTUKLANMIŞTI

Önceki gün adliyeye sevk edilen 6 kişiden Başkale Belediye Başkanı Hecer Saruhan, savcılıkta serbest bırakılmış, mahkemeye sevk edilen 5 kişiden ise Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Asrın Hukuk Bürosu avukatı Cüneyt Caniş ve İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan Başkale Belediye Başkanı İhsan Güler "Örgüt üyesi olmak" iddiasıyla tutuklanmıştı. Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve BDP Van İl Eşbaşkanı Mihriban Şah ise mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Aynı operasyonda gözaltına alınan Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik ise, siroz hastalığı nedeniyle ilk gün savcılığa çıkarılmış ve tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Böylece gözaltına alınan 14 kişiden 10'u tutuklanmış oldu. (Van/DİHA)


TUTUKLAMALAR PROTESTO EDİLECEK

Van'da belediye başkanları ile BDP'li yöneticilerin tutuklanması bugün akşam saatlerinde düzenlenecek yürüyüşle protesto edilecek. Van'da Belediye Başkanı Bekir Kaya, eski BDP İl Başkanı ve Asrın Hukuk Bürosu Avukatı Cüneyt Caniş ile ilçe belediye başkanları ve BDP'li yöneticilerin de aralarında bulunduğu 1 kişinin tutuklanması bugün Van'da protesto edilecek. BDP ve sivil toplum örgütü temsilcileri, bu akşam saat 17.00'de Mavi Plaza önünden belediye binasına kadar yürüyüş gerçekleştirecek. Protesto gösterisi öncesi Van'da sokak ve caddelere "irademe dokunma" afişleri asıldı.

ÖNCEKİ HABER

Bakan'dan ‘verimsiz’ açıklamalar

SONRAKİ HABER

Gözaltı furyası sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...