02 Şubat 2017 04:33

Romanya'da 'yolsuzluk affı'na karşı eylemler büyüyor

Romanya'nın başkenti Bükreş'te 150 bin kişi 'yolsuzluk affı' kararnamesine karşı sokaklara çıktı.

Paylaş

Romanya'nın başkenti Bükreş'te, hükümet tarafından çıkarılan ve "yolsuzluk affı" olarak yorumlanan kararnameyi protesto için yaklaşık 150 bin kişi sokağa çıktı.

Protestoya konu olan kararname, "yolsuzluk yaptıkları gerekçesiyle" hapiste olan çok sayıda yetkiliye özgürlük getiriyordu.

BBC'nin haberine göre başkent Bükreş'teki protestoda bazı göstericiler, hükümet binaları önünde barikat kuran polisle çatıştı.

Çarşamba akşam saatlerinde başkent sokaklarına çıkan protestocular, "İstifa" ve "Hırsızlar" şeklinde slogan attı.

Romanya genelinde protestoya katılanların sayısının 200 bine ulaştığı bildiriliyor.

Romanya'da iktidarda olan Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Sorin Grindeanu, tepki çeken kararnamenin "cezaevlerindeki kalabalığı azaltmak için" gerekli olduğunu öne sürmüştü.

Grindeanu'yu eleştirenler, Romanya liderinin, "yolsuzluktan hüküm giymiş müttefiklerini kurtarma amacı taşıdığı" görüşünde.

Avrupa Birliği'nden de kararnameye tepki geldi. Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker yaptığı açıklamada, "yolsuzlukla mücadele ileriye doğru sürmeli, geriye gitmemeli" dedi.

Protestoya konu olan kararname, bulunduğu makamı kullanarak yapılan yolsuzluğun ancak 44 bin avroyu aşması durumda hapisle cezalandırılmasını öngörüyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Suriye ordusu, el Bab'ın güneyinde 30 köyü kontrolüne aldı

SONRAKİ HABER

ABD'den İran'a 'resmi füze uyarısı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...