02 Şubat 2017 03:56

Merkel, HDP'li İdris Baluken'le görüşmek istiyor

Almanya Başbakanı Merkel, bugün Türkiye'ye geliyor. Merkel'in HDP'li İdris Baluken'le görüşmek istediği belirtildi.

Paylaş

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bugün 6. kez Türkiye'ye geliyor. Merkel'in kendi ülkesinde yükselen eleştiriler ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Gelmesinin nedeni yine Tayyip Erdoğan’ı desteklemektir" eleştirisi üzerine ilk defa muhalefet ile görüşeceği belirtiliyor. Merkel'in, yaklaşık 3 ay tutuklu kaldıktan sonra hafta başında tahliye edilen HDP Milletvekili İdris Baluken’le özellikle görüşmek istediği öğrenildi.

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç ve Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, Merkel’in gündemindeki öncelikli konu yine mülteciler. Ancak Almanya’da Eylül ayında yapılacak seçimler öncesinde Türkiye’ye ziyareti nedeniyle Alman vekiller tarafından sert şekilde eleştirilen Merkel’ın Ankara’da “insan hakları, demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, masumiyet karinesi” gibi meselelere daha fazla vurgu yapması bekleniyor.

Merkel'in Baluken'le görüşme talebi üzerine Diyarbakır milletvekilinin Ankara'ya geldiği belirtildi. Merkel’in bu görüşmede HDP heyetiyle özellikle tutuklu eş başkanlar ve milletvekillerinin durumu hakkında bilgi alması bekleniyor. Baluken’in de vekillerin tutuklanmasıyla sonuçlanan süreç hakkında partisinin görüşlerini Merkel’e aktaracağı ve kendi tutukluğu boyunca yasama faaliyetlerine katılamama başta olmak üzere yaşanılan sıkıntıları da dile getireceği ifade edildi.

CHP ve HDP heyetleriyle ile Merkel’in yapacağı görüşmenin yer ve saati tam olarak netleşmese de Büyükelçilik rezidansı veya TBMM görüşme yeri olarak ön plana çıkıyor.

Merkel’in bugün hem Erdoğan hem de Yıldırım ile görüşmesi bekleniyor. Ancak İngiltere Başbakanı May ile kabulün aksine Erdoğan’ın bu defa Merkel ile ortak bir açıklama yapmayacağı belirtildi. Kaynaklar Erdoğan’ın randevu saatini son ana kadar kesinleştirmemesi nedeniyle Merkel’in programının netleşmediği bilgisini paylaştı. Erdoğan’ın Merkel ile görüşmesine dair açıklamasını bir başka program sırasında yapacağı belirtildi. Merkel’ın ise Yıldırım ile kameralar karşısına geçmesi bekleniyor. 

1 Kasım seçimleri öncesinde Ekim ayında mülteci meselesini görüşmek üzere Türkiye’ye gelen Merkel, AB’nin seçim döneminde ziyaret etmeme ilkesini bozmuş ve hem ülkesinde hem de Türkiye’de sert dille eleştirilmişti.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'Kardak gerilimi'nde son perde: 'Bakan, aklını başına alsın'

SONRAKİ HABER

Deyrezzor askeri havalimanı üzerindeki kuşatma hafifletildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...