02 Şubat 2017 00:57

Trump’ın ırkçı yasası kadınların yaşamını tehlikeye atıyor

Trump'ın kürtajla ilgili yeniden yürürlüğe koyduğu 'Küresel Tıkaç Yasası' kadın sağlığı açısından endişe verici bir gelişme olarak değerlendiriliyor.

Paylaş

Janet WALSH*
hrw.org

Tüm dünyada yaklaşık 5 milyon kişinin, kadın haklarına saygı gösterilmesi talebiyle sokaklara çıkmasından iki gün sonra ABD Başkanı Donald Trump, kadınların yaşamını tehdit eden yıkıcı bir politikayı, “Küresel Tıkaç Yasası”nı yeniden yürürlüğe koydu.

Trump, ABD’nin kürtaj konusuyla ilgilenen (Kürtaj yapma ve kürtaj konusunda rehberlik hizmeti veren, kürtaj yasası reformunun savunan ya da tıbbı hizmetlere sevk sağlayan) yabancı kuruluşlara uluslararası yardımı -bu yardım ABD fonundan karşılanmasa bile- yasaklayan bir politikayı yeniden yürürlüğe koyan bir yasaya imza attı. 

Bu yasaya göre, bu kuruluşlar yalnızca ABD ve kendi ülkelerinde yasal olan kürtaj ile ilgili hizmet ve bilgi sağlamakta kendi fonlarını kullandıkları için ABD’den yardım alamayacaklar. İlk defa 1980’lerde yürürlüğe giren bu yasa, tüm Demokrat (partili) başkanlarca iptal edilirken Cumhuriyetçi başkanlar tarafından yeniden dayatıldı. 

BİLGİ VERİLMESİ DAHİ YASAK

Bu zararlı politika, tam da araştırmaların güvenliksiz kürtaj sonucu anne ölümlerinin yüzde 8 ile yüzde 18 arasında seyrettiğini ortaya koyduğu bir zamanda, kadınların seçeneklerini kısıtlıyor ve tüm dünyada kliniklerdeki temel sağlık seçeneklerinde sansürü teşvik ediyor. Yani, ABD’ce finanse edilen bir sağlık merkezine giden ve tıbbi bakıma gereksinim duyan bir kadına, hayatta kalmasını sağlayabilecek seçenekler konusunda bilgi verilmesi dahi yasak oluyor. Yine, ülkelerinde kadınların güvenliksiz kürtajdan ölmesine tanık olan kadın hakları savunucuları seslerini yükseltemeyecek ve ABD destekli bir reform talebinde bulunamayacak.

Bu politika, istenmeyen gebelikler, güvenliksiz kürtaj ve kadın ölümlerinin artmasına neden olacaktır. Bu bir varsayım değildir. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) uzunca bir zamandır kürtajın kısıtlandığı ve sağlık kuruluşlarının kapsamlı üreme sağlığı hizmeti veremedikleri koşullarda ortaya çıkan sorunları belgeleriyle ortaya koymaktadır.

KADINLARA GÜCÜ YETMEYECEK

Dünyada kadınlar ve sağlık hizmeti sağlayan kuruluşlar ile röportajlar yapıldı. Kurtarılabileceği halde yaşamını kaybeden kadınları izlemek zorunda kalan doktorlardan, yasa dışı kürtajla yaşamını tehlikeye atan kadınlardan, güvenliksiz kürtaj nedeniyle sevdiklerini kaybeden ailelerden ve kapsamlı üreme sağlığı gereksinimi için finansman sağlama mücadelesi veren kliniklerden can sıkıcı tanıklıklar dinledik. 

Bizler, önümüzdeki yıllarda diğer kurumlarla birlikte araştırma yapıp kadınlar üzerinde ayrımcı ve ölümcül olan bu politikanın zararlı etkilerini gözler önüne sereceğiz. Başkan Trump yıkıcı politikalar düzenleme gücüne sahip olabilir; ancak kadın hakları ve kadın sağlığı odaklı dünya kadın hareketinin yolunu tıkamaya gücü yetmeyecektir.  

*İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Kadın Hakları Bölümü, Başkan Yardımcısı
(Çeviren: Hilal Ünlü)

ÖNCEKİ HABER

2 Şubat sulak alanları anma günü!

SONRAKİ HABER

Şempanzeler, eski despot liderlerini öldürüp yedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa