01 Şubat 2017 17:04

Evrensel’den dayanışma gecesi: Susmuyoruz, söylüyoruz!

Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat: Yükselen şarkılar tutsak edilen meslektaşlarımıza gitsin.

Paylaş

Evrensel gazetesi, Olağanüstü Hâl (OHAL) sürecinde çıkartılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) kapatılan ve baskıya uğrayan basın kuruluşlarıyla dayanışmak amacıyla Kadıköy Moda Sahnesinde konser düzenledi.

‘Basın özgürlüğü için #SusmuyoruzSöylüyoruz’ sloganıyla gerçekleştirilen konser öncesi, kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin ve Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat birer konuşma gerçekleştidi. Konsere yoğun katılım dikkat çekti.

Gecenin sunuculuğunu yapan Ayşen Güven ve Feryal Öney açılış konuşmasında, Çağdaş Gazeteciler Derneği'nin son raporuna göre 150 gazetecinin tutuklu olduğunu kaydetti. OHAL döneminde pek çok gazete, televizyon kanalı ve derginin kapatıldığı vurgulanan konuşmada, “Susmuyoruz, söylüyoruz” denildi.

‘BASIN EMEKÇİLERİ BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİ’

Kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Eş Genel Yayın Yönetmeni Zana Kaya, Türkiye'nin içinden geçtiği zor günlere işaret etti. Kaya, Özgür Gündem, Cumhuriyet, Birgün ve Evrensel gazetesini Türkiye'deki demokratik güçlerin oluşturduğunu söyledi. Özgür basın emekçilerinin büyük bedeller ödeyerek gerçekleri halka ulaştırdığının altını çizen Kaya, “Metin Göktepe, Musa Anter gibi basın şehitlerimiz var. Bizlerde bu gelenekte çalışan gazeteciler olarak buna layık olmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin demokratik geleceğine katkı sunmaya çalışan gazetecileriz” dedi.

‘ÖZGÜR BASIN, YELKENLİ BİR GEMİDİR’

OHAL'de medyanın durumuna dikkat çeken Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Berkant Gültekin ise birçok basın emekçisinin tutuklu olduğuna dikkat çekti. Birgün Gazetesi emekçilerinden Mahir Kanat'ın ‘FETÖ üyesi’ iddiasıyla tutuklandığını hatırlatan Gültekin, “12 Eylül'deki gibi mi diye düşünüyoruz ama daha farklı. Herhalde o dönemde bile bir devrimci, ülkücü olduğu iddiasıyla gözaltına alınmazdı. Ama bugün bu iktidar bunu başardı” dedi.

Özgür basın için ‘yelkenli bir deniz taşıtı’ benzetmesi yapan Gültekin, “Rüzgar da okuyucularımızdır” dedi. Gültekin, özgür basınla dayanışma çağrısı yaptı.

‘SUSTURMAYA ÇALIŞTILAR SUSMADIK’

Yurtdışında olduğu için geceye mesaj ileten Cumhuriyet Gazetesi çalışanı Ayşe Yıldırım ise “Kendi cümlelerini söyletmeye çalıştılar söylemedik, susturmaya çalıştılar susmadık” dedi. Basın emekçilerini selamlayan Yıldırım, bedel ödemeye devam edeceklerini ve mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

‘YÜKSELEN ŞARKILAR TUTUKLU MESLEKTAŞLARIMIZA GİTSİN’

Gecenin ev sahipliğini üstlenen Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yöneteni Fatih Polat ise dayanışmaya en çok ihtiyaç duyulan dönemden geçildiği ifade etti. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın tutuklu gazeteciler için yaptığı açıklamaya dikkat çeken Polat, Bozdağ'ın yalnızca 30 gazetecinin tutuklu olduğunu söylemesine tepki gösterdi. Polat, “Şu anda 150 gazeteci hapiste tutuklu ya da hükümlü, birçok medya organı kapatıldı” dedi.

Böylesi bir süreçte referanduma gidildiğini söyleyen Polat, referandumun basın özgürlüğü açısından son derece önem arz ettiğini dile getirdi. Polat, sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu akşam buradan yükselen şarkılar hapisteki meslektaşlarımıza gitsin. Tutuklu meslektaşlarımızın olduğu büyük bir özgürlük buluşmasında, büyük bir özgürük konserinde bir araya gelmek dileğiyle...” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İsrail polisi, Filistin'deki yerleşimleri tahliye ediyor

SONRAKİ HABER

Beytüşşebap eski kaymakamı Kadir Güntepe tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa