30 Mart 2011 09:43

Erkek çocuklarda astıma dikkat

HAVA kirliliği, sigara dumanı çocuklarda sıkça görünen astım hastalığına yol açan etkenlerden sadece bir kaçı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, yaptığı açıklamada astımın erkek çocuklarda kızlardan 2 kat fazla görüldüğünü bildirdi. Canural, astımın bir solunum yo

Erkek çocuklarda astıma dikkat
Paylaş

HAVA kirliliği, sigara dumanı çocuklarda sıkça görünen astım hastalığına yol açan etkenlerden sadece bir kaçı. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, yaptığı açıklamada astımın erkek çocuklarda kızlardan 2 kat fazla görüldüğünü bildirdi. Canural, astımın bir solunum yolu hastalığı olduğunu, doğuştan soluk boruları duyarlı çocuklarda çevresel koşulların etkisi ile de astımın oluştuğunu ve küçük yaşlarda daha şiddetli seyrettiğini vurguladı.

Soğuk algınlığı ile grip gibi viral enfeksiyonların astımın en önemli tetikleyicileri arasında bulunduğunu ifade eden Canural, “Kirli hava, sigara dumanı, alerji yapıcı maddeler ve yoğun kokular gibi bazı durumlar astım belirtilerinin çok artmasına sebep olmaktadır” diye konuştu.

Astımın çocuklar da öksürük, çabuk yorulma ve tekrarlayan nefes darlığı gibi yakınmalarla kendini gösterdiğini, şikayetlerin gece artmasının astım hastalığının bir özelliği olduğunu vurgulayan Canural, “Yatınca artan öksürük genellikle sinüzit ile ilişkilendirilir. Yanlış değildir, ama astımın da akla getirilmemesi önemli bir eksikliktir. Çünkü astımlı hastalarda sinüzit ya da nezle gibi üst solunum yolu hastalıkları ‘sessiz’ olarak bekleyen astımın alevlenmesine neden olur” değerlendirmesinde bulundu.

Astımın çocuklarda her yaşta ortaya çıkabileceğini ancak büyük çoğunluğunun bebeklik çağında başladığını ifade eden Canural, hastalığın belirtilerinin solunum yolundan gelen hırıltı, balgamlı öksürük, bazen kuru öksürük ve nefes alıp vermede güçlük olduğunu dile getirdi.

Astım hastalığının erkek çocuklarda kızlardan 2 kat fazla görüldüğünü açıklayan Canural, düzenli sporun, astımlı çocukların akciğer gelişmesine olumlu katkılar sağladığına dikkati çekerek, özellikle yüzmenin astımlı ve alerjili çocuklar için en uygun sporlar arasında yer aldığını belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

'On'lar yaşıyor, mücadele sürüyor'

SONRAKİ HABER

Uluslararası basın örgütlerinden destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...