01 Şubat 2017 12:54

‘Suriye görüşmeleri 20 Şubat’ta yapılacak’

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerinin tarihi 20 Şubat olarak açıklandı.

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde Cenevre’de yapılacak Suriye görüşmelerinin tarihi 20 Şubat olarak açıklandı. Açıklama Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Steffan De Mistura’dan geldi. 

ANLAŞMAZLIKLAR YÜZÜNDEN ERTELENDİ

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, aralarında anlaşmazlık çıkan muhalif grupların ortak heyet oluşturmak için daha fazla zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. 

BM’nin gözetimindeki Cenevre görüşmelerinde Esad Hükümeti ile “muhalefet temsilcileri” olarak adlandırılan çoğunluğu silahlı cihatçı gruplardan oluşan heyetler görüşecek. Daha önceki buluşmalarda mutabakat sağlanamamıştı. Astana’da yapılan toplantının ardından Rusya yeni bir Suriye anayasası hazırlamış, bunu Suriyeli Kürtlerin siyasi temsilcileri de dahil muhalif kesimlere sunmuştu. Aralık ayı sonlarında ilan edilen ateşkes de sürekli ihlal ediliyor. 

‘ÜÇLÜ MEKANİZMA YÜRÜRLÜKTE’

Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve İran ile Suriye’deki ateşkesin izlenmesi ve uygulanmasının sağlanması için kurulan üçlü mekanizmanın çalışmalarına başladığını açıkladı.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dabi’de düzenlenen bir forumda konuşan Lavrov, “Rusya, Türkiye ve İran bir koordinasyon mekanizması oluşturdu. Bu mekanizma, artık Suriye’deki ateşkesin uygulanışını izliyor” dedi.

Suriye’de ateşkese genel olarak uyulduğunu belirten Lavrov, şöyle devam etti: “Elbette hiçbir ateşkes rejimi hiçbir şekilde IŞİD’i ve ismi her ne olursa olsun el Nusra’yı kapsamıyor. Bu görüş Astana’daki görüşmelerde de açık bir biçimde doğrulandı”

Astana’da geçen hafta gerçekleşen görüşmelerde, Suriyeli hükümet yetkilileri ve silahlı muhaliflerin temsilcileri ilk kez aynı masada bir araya gelmişti. (DIŞ HABERLER)
 

ÖNCEKİ HABER

Berlin’de Merkel’e çağrı: Erdoğan’a destek verme

SONRAKİ HABER

Böke: Bir şeyden korkuluyor ki teklifi bekletiyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...