01 Şubat 2017 12:10

‘Eskişehir Hayır Platformu’ kuruldu

Eskişehir’de referandum çalışmaları için bir araya gelen 44 kitle örgütü, sendika ve meslek örgütü, 'Eskişehir Hayır Platformu'nu oluşturdu. 

Paylaş

Eskişehir’de örgütlü 44 sendika, meslek odası ve demokratik kitle örgütü Eskişehir HAYIR Platformu’nu oluşturdu.

Basın açıklaması yapan HAYIR Platformu, Eskişehirlileri 10 Şubat’ta yapacakları foruma davet etti.
15 Ocak 2017 Pazar günü bir araya gelerek açıklama yapan 38 demokratik kitle örgütü yeni katılımlarla genişledi. Siyasi partilerin dahil olmadığı platform, ortak kararlar oluşturarak hayır kampanyası yürütecek. Platformu oluşturan örgütlerin temsilcileri ve üyeleri Özdilek Kültür Merkezinde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklamayı SES Eskişehir Şube Başkanı Yalçın Mutlu okudu. 

FARKLI GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERDEN 45 ÖRGÜT BİR ARAYA GELDİ

Sendika, oda, dernek ve vakıf yöneticileri olarak TBMM’ne sunulan anayasa değişikliği paketini incelediklerini ve değerlendirdiklerini söyleyen Mutlu,  Cumhurbaşkanlığı yasa teklifi olarak sunulan bu yasa ile daha da ileri gidilerek tek bir kişiye sınırsız yetkiler verildiğini gördüklerini kaydetti. “Bu yasa; iki partili sistemi dayatacak, aynı kişi Cumhurbaşkanı, Başbakan, Genelkurmay Başkanı ve yargının başı olacak, yasama ve yürütme tek kişide toplanacak. Devletin bütçesini düzenleme ve dağıtma yetkisi tek kişide toplanacak, kamuda üst kademe yöneticilerini atama yetkisi verilecek. Bir kişiye OHAL ilan etme yetkisi verilerek, bu yetki ile kanun hükmünde kararname çıkarma, sıkıyönetim ilan etme, savaş kararı alma ve meclisi fesih etme yetkisi tanınmaktadır. Bu şekilde TBMM noter haline dönüşerek etkisiz hale gelmektedir. Bir kişi, vekil seçilme yeterliliğine sahip kişilerden, başkan yardımcısı ve bakan atayabilecektir. Meclisin denetleme yetkisini kullanması zorlaştırılmaktadır” diyen Mutlu, bu nedenlerle farklı siyasi görüş ve düşüncelerden olan d 45 örgütün bir araya gelerek Eskişehir HAYIR Platformu’nu oluşturduklarını vurguladı.

HAYIR PLATFORMU 10 ŞUBATTA FORUM DÜZENLEYECEK

Platform olarak kapılarının HAYIR diyen; hangi görüşten olursa olsun, tüm örgütlere ve yapılara açık olduğunun altını çizen Mutlu, “Referanduma kadar; hangi partiye oy verirse versin, İster sağcı, ister solcu, ister muhafazakâr olsun, Eskişehir halkına bu yasanın onların sorunlarına çözüm olmayacağını, bu defa HAYIR demez isek, bir daha kimsenin bize bir şey sormayacağını anlatacağız” dedi. Demokrasiye, hukuk devletine ve Cumhuriyetin kazanımlarına sahip çıkacaklarını belirten Mutlu,  laik, demokratik bir Türkiye’de birlikte yaşamı ve bütünlüğü savunacaklarını söyledi. Platform olarak 10 Şubat Cuma günü saat 18.00’de tüm Eskişehirlileri Yunus Emre Kültür Merkezinde düzenleyeceğimiz foruma davet eden Mutlu, “Bu forumda, yasayı akademik boyutta tartışacak, kişilere söz hakkı vererek önerilerini alacağız. Öneriler doğrultusunda HAYIR ı örgütleyeceğiz” diye konuştu.

HAYIR Platformunu oluşturan örgütler;

DİSK Bölge Temsilciliği, TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreterliği, Kristal İş Sendikası / TÜRK İŞ, Birleşik Metal İş Sendikası / DİSK, Eğitimsen / KESK, Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Hacı Bektaşi Veli Derneği, Eskişehir Bilecik Tabip odası, Eskişehir Serbest Muhasebeciler Mali Müşavirler Odası, Veteriner Hekimleri Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası / KESK, Sivrihisarlılar Eğitim Vakfı, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası / KESK, Emekli Sen / DİSK, Genel İş İl Temsilciliği / DİSK, Genç Sen / DİSK, Sosyal iş İl Temsilciliği / DİSK, Habersen İl Temsilciliği / KESK, Yenikent Sosyal Dayanışma Kültür Derneği, Tarım Orkam Sen İl Temsilciliği / KESK, Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi / TMMOB, Mimarlar Odası Eskişehir Şubesi /TMMOB, İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi / TMMOB, Jeoloji Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi /TMMOB, Elektrik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi /TMMOB, Jeofizik Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi /TMMOB, Harita Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği / TMMOB, Kimya Mühendisleri Odası Eskişehir Bölge Temsilciliği / TMMOB, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi / TMMOB, Maden Mühendisleri odası Eskişehir İl Temsilciliği / TMMOB, Şehir Plancıları Odası Eskişehir İl Temsilciliği / TMMOB, Peyzaj Mimarları Odası Eskişehir İl Temsilciliği / TMMOB, Gıda Mühendisleri Odası Eskişehir İl Temsilciliği / TMMOB, Dersimliler Derneği, Olimpik Briç kulübü Derneği, Türk Emekli Öğretmenler Derneği, Umudun Çocukları Derneği, İşitme Engelliler Çocukları ve Aileleri Spor Kül. Day. Yar. Derneği ( İÇAD), Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği, Eğit-Der, Halkevleri, Sen de Ses Ver Platformu, Memleket Sevdalıları Derneği (Eskişehir/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de 5 eğitimci daha gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

LGBTİ bireylere karşı yapılan saldırılar Meclis gündeminde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa