01 Şubat 2017 11:41

Tarla ve market arasındaki fiyat makası yine kapanmadı

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar sebze ve meyvenin tarla ile pazar arasındaki fiyat farkının sürdüğünü açıkladı.

Paylaş

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar tarlada yok pahasına satılan ürünlerin markette fahiş fiyatlara satılmaya devam ettiğini açıkladı. Açıklamaya göre ocak ayında üreticide 67 kuruş olan elma markette 3 lira 9 kuruşa, 52 kuruş olan portakal ise 2 lira 19 kuruşa satıldı.

TZOB Başkanı Bayraktar, birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, her ay açıkladıkları tarladan markete kadar oluşan gıda fiyatları farkını açıkladı.

Ocak ayında, markette 38 üründen 11’inde, üreticide ise 34 üründen 19’unda fiyatların azaldığını veya değişmediğini, marketlerde fiyatı azalan veya değişmeyen ürünlerin toplam ürünlere oranının yüzde 29 iken, üreticide yüzde 56’yı bulduğunu belirten Bayraktar, şöyle dedi: “Market fiyatlarında ocak ayında, 5 üründe fiyat değişimi görülmezken, 6 üründe azalma, 27 üründe ise fiyat artışı oldu. Ocak ayında market fiyatlarında maydanoz, mısır özü yağı, toz şeker, kuru kayısı ve süt fiyatında değişim görülmezken, fiyat düşüşü yüzde 17.12 oran ile en fazla yumurtada meydana geldi. Markette en fazla fiyat artışı ise yüzde 34.95 ile mandalinada oldu. Mandalinayı kabak, sivri biber, limon, domates, elma ve havuç takip etti.

Üretici fiyatlarında, ocak ayında, 12 üründe fiyat değişimi olmazken, 7 üründe azalma, 15 üründe fiyat artışı görüldü. Üreticide fiyatı artan ürünlere bakıldığında, en fazla fiyat artışı kabak, mandalina, sivri biber ve yeşil soğanda görüldü” diye konuştu.

Üretici market fiyat makasındaki açıklığın ocak ayında da devam ettiğini bildiren Bayraktar, “Ocakta üretici ve market arasındaki fiyat farkı en fazla kuru kayısı, elma, portakal, kuru soğan, marulda yaşandı. Bugün üreticide 6 lira olan kuru kayısı markette 29 lira 90 kuruş, 67 kuruş olan elma 3 lira 9 kuruş, 52 kuruş olan portakal 2 lira 19 kuruş, 30 kuruş olan kuru soğan 1 lira 21 kuruş, 76 kuruş olan marul 2 lira 76 kuruştur” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Senatörler, Trump'ın bakanlarını boykot etti

SONRAKİ HABER

Kamyonetin çarptığı iskelede çalışan işçi ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa