01 Şubat 2017 05:48

FIBA’dan basketbolda başörtüsüne yeşil ışık

FIBA, İsveç'ten gelen şikayet üzerine basketbolda başörtüsüne 'yeşil ışık' anlamına gelen bir karar verdi.

Paylaş

FIBA(Uluslararası Basketbol Federasyonu), kıyafet kurallarında değişikliğe giderek kadın oyuncuların basketbol maçlarına başörtüleriyle katılabilmelerine karar verdi.
Geçtiğimiz yıl, İsveç'in başkenti Stockholm’un Huddinge semtinde yaşayan Noha Berhan’ın başörtüsü taktığı gerekçesiyle basketbol müsabakalarına katılmasının engellenmesi yoğun tartışmalara neden olmuştu.

Genç kadının oynadığı takım, İsveç Basketbol Federasyonu’na başvurarak maçlarda başörtüsü kullanılmasına izin verilmesini istemişti. Ancak federasyon, başörtüsüyle maça katılmanın FIBA’nın kurallarına göre ‘bir güvenlik riski’ oluşturduğunu belirterek başvuruyu reddetmişti.

Hafta sonu  konuyu ele alan FIBA Yönetim Kurulu, basketbol maçında kullanılacak giysi kurallarında değişikliğe gitti ve kadın oyuncuların başörtüleriyle maçlara katılabileceklerini kararlaştırdı.

KESİN KARAR MAYIS AYINDA

FIBA, kararına dayanak oluşturması için de Teknik Komite’ye görev verdi. Teknik Komite’nin hazırlayacağı rapor mayıs ayın içinde ele alınacak ve başörtüsü konusunda alınan karar böylelikle kesinleşecek.

FIBA’nın kararının ardından İsveç Basketbol Federasyonu Başkanı Mats Carlson, basketbolun İsveç’in en erişilebilir ve kapsayıcı sporu olduğunu belirtti ve FIBA’nın giyim kurallarını değiştirmesinin sevindirici olduğu açıklamasını yaptı.

Bundan iki yıl önce İsveç Basketbol Federasyonu (SBBF), maçlarda başörtüsü kullanma yasağını Birinci Lig’i dışta bırakarak kaldırmıştı. Bu nedenle de 7 yaşından bu yana basket oynayan, haftanın 5 günü antrenman yapan, hakem ve eğitmen lisansı olan Noha Berhan takımının maçlarını tribünlerden izlemek zorunda kalmıştı.

Berhan, maçta oynayabilmek için başörtüsünü çıkarmayı reddetmiş ve “Başörtüsü benim kimliğim.  Eğer insan sakatlık riski nedeniyle başörtüsü kullanamazsa ben neden maçta oynayayım? Bunu oldukça hastalıklı buluyorum” açıklamasını yapmıştı.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞININ KALKMASI İÇİN 130 BİN İMZA

Stockholm'un Huddige semtinde başlayan ve giderek yayılan maçlarda başörtüsü kullanma tartışmaları İsveç’in sınırlarını aşarak uluslarası kampanyaya dönüştü. Aralarında Indira Kaljo ve Bilgis Abdul-Qaadir’in de bulunduğu basketbolcular, başörtüsü yasağının kaldırılması için imza kampanyası başlattı. Toplanan 130 bin imza FIBA’ya teslim edildi. (Stockholm/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

HDP'li İrmez: Kentsel dönüşümle Şırnak halkı göçe zorlanıyor

SONRAKİ HABER

Avrasya Tüneli'nde 24 saat geçiş başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...