01 Şubat 2017 03:38

Emeğe saldırı yasaları referandum sonrasına bırakıldı

Hükümet, referandum öncesi tepki çekmemek için emekçi haklarına dönük saldırı yasalarını referandum sonrasına erteledi.

Paylaş

Hükümet, emekçilerin ve sendika konfederasyonlarının tepki gösterdiği yasaları referandum sonrasına bıraktı. Kıdem tazminatının gasbı, memurların iş güvencesini ortada kaldıran Devlet Memurları Yasası değişikliği ve taşeron işçilere kadro yerine 'özel sözleşme' gibi kanunlar referandum öncesi tepki çekmemesi için gündeme getirilmeyecek. Anayasa oylamasının ardından ise harekete geçilecek.

Cumhuriyet'ten Mustafa Çakır'ın haberinde "Nisan sonrası ertelendiği" belirtilen düzenlemeler şöyle:

KIDEM TAZMİNATININ GASBI: İşçilerin kıdem tazminatında değişiklik uzun süredir hükümetin gündeminde. Hükümet, kıdem tazminatını fona dönüştürmek istiyor. Ayrıca halen işçiler bir yıllık çalışmaları karşılığında 30 günlük ücretleri tutarında kıdem tazminatına hak kazanıyor. Yeni düzenleme ile kıdem tazminatı hesabında 30 günlük sürenin de düşürülmesi hedefleniyor. Böylece işçilerin eline daha az kıdem tazminatı geçmiş olacak. Düzenlemeye sendikalar karşı çıkıyor. Sendikaların 'kırmızı çizgimiz' dediği kıdem tazminatının gasbı girişimine tepkilerden çekinen hükümet kıdem tazminatı değişikliğini referandum sonrasına bıraktı.

DEVLET MEMURLARI YASASI(657): Hükümet, kamu çalışanlarının tabi oldukları kamuoyunda 657 olarak bilinen Devlet Memurları Yasası’nı da tümden değiştirmek istiyor. “Kamu personel reformu” olarak nitelendirilen çalışma ile kamu çalışanlarının “iş güvenceleri” de ortadan kalkacak. Memurlar da işçiler gibi istenildiği zaman işten çıkarılabilecek. Bu düzenlemeye de sendikaların büyük bir bölümü karşı çıkıyor. Hükümet çalışanların tepkisini çekecek bu düzenlemeyi referandum sonrasına erteledi.

KADRO YOK 'ÖZEL SÖZLEŞME' VAR: Kamudaki yaklaşık 720 bin taşeron işçiye seçim öncesinde kadro sözü verilmişti. Ancak hükümet bu sözünü yerine getirmedi. Hükümetin çalışmasına göre işçilere kadro yerine “özel sözleşmeli personel” statüsü verilecek. Ayrıca işçiler bu statüye de, sınav da dahil olmak üzere bazı aşamalardan sonra sahip olabilecek. Sendikalar işçilerin kadroya alınmasını talep ediyor. Hükümet sendikaların tepki gösterdikleri “özel sözleşmeli personel statüsünü” referandum sonrasında gündeme getirecek. Böylece sendikaların referandum öncesindeki olası tepkilerinin de önüne geçilecek.

PROMOSYON REFERANDUM ÖNCESİNDE

Tepki çekmeyeceği düşünülen düzenlemeler ise referandum öncesinde hayata geçirilecek. Emeklilere 300 ila 450 lira arasında promosyon ödemelerine mart ayında başlanacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu da ödemelerin mart ayında başlayacağını açıkladı. Bunun dışında çocuk bakan anneannelere destek uygulaması da pilot illerde referandum öncesinde başlayacak. Yine yaklaşık 210 bin kamu işçisini kapsayan kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri çerçeve sözleşmesinin de referandum öncesinde imzalanması bekleniyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Trump'ın Yüksek Mahkeme adayı 'emek ve kadın düşmanı'

SONRAKİ HABER

Koalisyon uçakları, İdlip'te hava saldırıları düzenledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa