01 Şubat 2017 01:50

Bakım parası değil ücretsiz kreş istiyoruz

Evrensel'e konuşan büyükanneler 'Devlet bakım sorununu kadınların üzerine yıkmak yerine ücretsiz kreş açsın' dedi.

Paylaş

Yasemin ÖZTÜRK 
Ankara

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, doğum yapan annelerin desteklenmesi amacıyla 3 yaşına kadar torununa bakan büyükannelere maaş bağlanacağını açıkladı. Evrensel'e konuşan büyükanneler ve anneler ise Bakan Müezzinoğlu’nun vaadini samimi bulmadıklarını söyledi. Büyükanneler “Bakım aylığı bir seçim vaadi. Devlet bakım sorununu kadınların üzerine yıkmak yerine ücretsiz kreş açsın” dedi.

‘FABRİKALARA KREŞ AÇSINLAR’

Sincan’ın en işlek caddelerinden birinde sohbet ettiğimiz kadınlardan İşçi Emeklisi Ayşe, gelininin fabrikada çalıştığını, kendisinin de  torunlarına bakmak zorunda kaldığını söyledi. Ayşe “Torunlarıma bakıyorum, mecburiyetten. Gelin fabrikada çalışıyor. Fabrikanın kreşi olması lazım, yok. Yıllarca yufkacıda, mantıcıda çalıştım, emekli oldum. Biri 1.5 yaşında diğeri beşinci sınıfta iki torunum var. İkisine de ben bakıyorum. Oğlan çocuklarına bakabileyim diye yan binamda ev tuttu. Emekli oldum rahat ederim dedim. Önce dediler ki; evde torun bakana 1555 lira verilecek. Daha sonra öğrendim, 420 lira vereceklermiş. Fabrikalar kreş açsınlar. Devlet parasız çocuk yuvası açsın. Biz de kurtulalım torun bakmaktan. Seçimlerden önce hep böyle vaatlerde bulunup, sözlerini tutmazlar. Bizimle alay ediyorlar.” dedi.

‘SOKAĞA ÇIK BAKALIM, KAÇ EMEKLİ KADIN GÖRECEKSİN’

Mediha ise referandum öncesinde kadınların oyunu almak için hükümetin boş bir vaadi olduğunu ifade ediyor. SSK’den emekli olan Mediha da emekli kadınların ya torun baktığını ya da eve ek iş aldığını, başka işlerde çalıştığını anlatıyor. Mediha devam ediyor: “Ağzımıza bir parmak bal sürüp, oyları alma devri bitti artık. Ben bugüne kadar hep AKP’ye oy verdim, ama artık yok. Eşim de emekli. Markete gitmeye korkuyoruz, her gün zam. Çocuklar evlenirken onlarla konuştum, ‘Çocuk doğurursanız bana güvenmeyin’ dedim. Büyükannelere para verip, evde çocuk baktıracaklarına kreş açsınlar, çocuklarımızın maaşına zam yapsınlar, çocuk iki yaşına gelene kadar, paralı doğum izni versinler.”

‘KREŞLER PAHALI, MECBURİYETTEN BAKIYORUZ’

49 yaşında, ev hanımı olan Nebahat ise çok torunu olduğunu söylüyor. Önce çocuklarını büyüttüğünü şimdi de torunlarına baktığını dile getiren Nebahat, kreşlerin çok pahalı olduğundan, mecburiyetten torunlarına baktığından yakınıyor. Kendisinin çocuk gelin olduğunu aktaran Nebahat, “13 yaşında köyde evlendirdiler başlık parasıyla. 16 yaşımda ilk çocuğumu kucağıma aldım. Şehre geldik, eşim inşaatlarda çalıştı, şimdi tesisatçı. Oğlanları büyüt, evlendir. Hep dört duvar arasında yaşadım. Ben kaynanamdan çok çektim, birlikte oturduk yıllarca. Gelin de belki mecbur katlanıyordur bana. Büyükannelere bakım parası vereceklerine, çocuklu annelere kreş parası versinler.” ifadelerini kullandı. 

‘BU KANDIRMACA BAŞKANLIK ÖNCESİ EVET DİYELİM DİYE’

Genç bir işçi olan Yeliz AKP’ye ve uyguladığı kadın politikalarına karşı tepkili. Kuru temizlemede çalıştığını, iki yaşında kızı olduğunu ve kızına kayınvalidesinin baktığını söyleyen Yeliz, mecburiyetten böyle olduğunu anlatıyor: “Bütün gün ayaktayım, aldığım da asgari ücret. Kreşe versem, bana ne kalacak? Başkanlık öncesi evet oyu verelim diye bu bir kandırmaca” diyen Yeliz, devletin mahallelerine ücretsiz kreş açmasını istiyor. Annesinin ya da kayınvalidesinin çocuğuna bakmak zorunda olmadığını dile getiren Yeliz, “420 lira nedir ki? Önce 1555 lira dediler, size hiç inandırıcı geliyor mu? Ben alıyorum o kadar ücret. Bana versinler o 1555 lirayı. Çalışan kadınların artık boş laflara karnı tok. Asgari ücrete yüz lira zam yaptılar, bir elimiz parayı görüyor, öbür elimiz görmüyor.”

ÖNCEKİ HABER

‘Referandum öncesi gözdağı operasyonu yapıldı’

SONRAKİ HABER

Yanlışların faturası gençlere çıkarılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...