31 Ocak 2017 22:42

Hayvanlar için birlik olma çağrısı: #Barınakhepberaber

Sokak hayvanlarının, gıda, barınma, sağlık, sevgi ihtiyaçları için #Barınakhepberaber projesini hayata geçiren Burcu Çağlayan, çalışmalarını anlattı.

Paylaş

Alicem AYDIN
İstanbul

Burcu Çağlayan sokak hayvanları için çalışan bir hayvansever. Türkiye’deki barınaklara dair çözüm bekleyen sorunlara ve doğru bir barınak işleyişinin nasıl olması gerektiğine kafa yorarken kendini Almanya yollarında bulmuş.

Burcu Çağlayan, Almanya’ya gitmeden önce, hafta sonları hayvan barınaklarına giderek besleme etkinliklerinde gönüllü olarak çalışıyor. Fakat yaptığı besleme etkinliklerinin çözüm olmadığını gören Çağlayan, barınakta yaşayan hayvanların yaşam koşullarına, sağlık sorunlarına, kontrolsüz nüfus artışlarına, yemeğe ulaşamamalarına, sevgi açlıklarına cevap aramak için #Barınakhepberaber projesi kapsamında #SivilDüşün AB desteğiyle Almanya’ya giderek oradaki barınakların işleyişi hakkında bilgi alıyor.  

‘DOĞRU SİSTEMİ ÖĞRENEBİLİRİZ’

Besleme etkinliğinin barınakta yaşayan hayvanlar için günlük bir çözüm olduğunu söyleyen Çağlayan, sadece Türkiye’deki barınaklar hakkında bilgi sahibi olduğunu doğru bir barınak işleyişinin nasıl olduğunu bilmediği için Almanya’ya gittiğini ifade ediyor. Çağlayan, “Almanya dünyanın en eski hayvan hakları derneği olan ülkelerin başında geliyor. Dernek 1842’de kurulmuş. Ayrıca hayvan hakları anayasal sistemin içinde yer alıyor. Bizdeki sistemin yanlışlarını, doğru sistemi öğrenmeden değiştiremeyecektik. Doğru sistem nasıl kuruluyor soruma yanıt bulmak için Almanya’ya gitmeyi tercih ettim” diyor.

‘HAYVANLAR İÇİN BİRLEŞMELİ’

İnsanların bir arada bir şeyler yapabileceğine olan inancı sebebiyle #Barınakhepberaber  projesini hayata geçirdiğini ifade eden Çağlayan, “Ülkemizde hayvanseverler hayli fazla ve çeşitli. Bazıları beslemelere gidiyor, bazıları sokağındaki hayvanlara bakıyor, bazıları evinde hayvan besliyor. Bazılarının hayvanı yok ama hayvanlar için endişeli. Tüm hayvansever gücünü, doğru bir sistemin içinde toplayıp, sistemin değişmesini sağlayabiliriz. Çünkü sistem değişirse, onlar hak ettikleri yaşam standartlarına kavuşur. Sistem değişirse, Türkiye’nin dört bir yanındaki gönüllülerin emekleri beslemelerin ötesinde daha faydalı hale gelir. Kimse mama için dilenmez. Kimse sokaktaki hayvanlar için endişelenmez. Tüm hayvan severlerin birlik olup sistemi değiştirmesi gerekiyor. O kadar sorun var ki, herkes besleme alanları, baktıkları hayvanlar, tedaviler, bağışlar için didinirken sorunun tümünü görüp, sorunu çözmek için birlik olamıyoruz. Bu yüzden projemin isminin #Barınakhepberaber olmasına karar verdim “ diyor.

HAYVAN SAHİPLENMEYE EVLAT EDİNME PROSEDÜRÜ

Almanya’da hayvan sahibi olmanın bir prosedürü olduğu belirten Çağlayan, “Eğer hayvan sahiplenmek istiyorsanız, barınağa gidiyorsunuz. Öyle hemen de hayvan sahibi olamıyorsunuz. Size eviniz uygun mu? Maddi durumunuz yeterli mi? gibi sorular da soruluyor. Hayvan sahiplendiğiniz zaman belediyeye bilgi vermeniz ve kayıt ettirmeniz gerekiyor. Ayrıca hayvan sayınıza göre yıllık vergi ödemeniz gerekiyor. Bu vergi sistemi bilinçsiz hayvan satışını veya hayvanın ev değiştirmesini de engelliyor. Her hayvanın hikayesi var. Nerede doğmuş/bulunmuş? Kaç yaşında? Neden terk edilmiş? Neleri sever? Hastalığı var mı?”   diye konuşuyor.

‘ALMANYA’DAKİ BARINAKLAR YAŞANILIR’

Türkiye’deki  hayvan barınaklarının daha çok tel örgülerle çevrilmiş toplama kampı izlenimi verdiğini ifade eden Burcu Çağlayan, Almanya’daki hayvan barınakları hakkında şu bilgileri verdi:  “Almanya’daki barınaklar temiz, sistemli ve yaşanılır. Hayvanlar sağlıklı ve mutlu. Sistemleri kolay, anlaşılabilir ve uygulanabilir. Aslında oradaki barınak dediğimiz yerler daha çok ‘köpek evi’ , ‘kedi evi’ diye değerlendirilebilir. Hayvanların yaşam alanı hem iç mekan, hem dış mekan olarak belirlenmiş. Yaşam alanlarının metrekaresi bile anayasal sistemde yer alıyor. İç mekanda kaloriferleri var. Barınağa girdiğinizde hayvanlara yemek vermeniz yasak. Çünkü her hayvanın özelliği, hastalığı farklı, dolayısıyla maması da farklı. Buna göre mamaları ayarlanıyor. Ama isterseniz bağışta bulunabilirsiniz. Orada gönüllüler, sadece hayvanları gezdirmek için gönüllülük yapıyor. Onu bile rezervasyon sistemiyle hallediyorlar.”

‘BİR YOL HARİTASI ÇİZMELİYİZ’

“Almanya seyahati izlenimlerini Facebook üzerinden www.facebook.com/barınakhepberaber sayfasında paylaşan Burcu Çağlayan, “Tüm detayları ve incelemelerimi çok yakında www.barınakhepberaber.com sayfasında paylaşacağım” dedi. Çağlayan şunları söyledi: “Hem gördüklerime yer vereceğim, hem de Türkiye’de sistemi anlatacağım. Buradan çıkacak sonuçlarla çözüm için bir yol haritası da çizmeyi umut ediyorum.  Projeden çıkacak yol haritasından sokak hayvanları için beraber bir örnek çalışma gerçekleştirebilmek en büyük hayalim. Bu projede Almanya ziyaretim aslında yapmak istediklerimin ilk ayağı, ilk adımıydı. Hep beraber, projeye inanıp, sorunları çözmek için adım atacak güzel insanlarla beraber olacağımı biliyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Rusya'nın Suriye için hazırladığı anayasa taslağı yayınlandı

SONRAKİ HABER

Atletico Madrid Barça’yı ağırlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa