31 Ocak 2017 18:59

Kılıçdaroğlu: Anayasa değişikliği Suriye Anayasası ile aynı

Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin Suriye anayasası ile aynı olduğunu belirterek 'O zaman Esad'ı neden suçladık' diye sordu.

Paylaş

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğine ilişkin, "Bu öngörülen değişiklik ile Suriye Anayasası bire bir birbirini tutuyor, eşit. O zaman Esad'ı neden suçladık? O rejim Türkiye'ye yakışır mı? Doğru da değil. Belki Kuzey Kore'de uygulanıyor olabilir. Şimdi Türkiye de Kuzey Kore modelini mi benimsemiş olacak? dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Kılıçdaroğlu, anayasaya değişikliğine ilişkin "Bu anayasa değişikliği neyi değiştirecek? Siz 15 yılda çıkarmak istediğiniz hangi kanunu çıkaramadınız. 15 yıldır ülke koalisyonla mı yönetiliyor ki; istikrar için evet diyecekler. 15 yıldır ülkeyi kim yönetiyor? Bu öngörülen değişiklik ile Suriye anayasası bire  bir birbirini tutuyor, eşit. Suriye'deki  rejimi kabul ediyor muyuz? Etmiyoruz. Eleştiriyoruz. Esad'a diyoruz ki; demokrasi yok, basın özgürlüğü yok. Aynısını kendi ülkemize uyguluyoruz. O zaman Esad'ı neden suçladık? O rejim Türkiye'ye yakışır mı? Doğru da değil. Belki Kuzey Kore'de uygulanıyor olabilir. Kuzey Kore'de bir diktatör var. Bütün ülkenin alaya aldığı bir ülke. Şimdi Türkiye de Kuzey Kore modelini mi benimsemiş olacak. Dünyada alay konusu haline gelen bir ülke mi olalım biz?" diye konuştu.

'DAYATMA İLE ANAYASA YAPAMAZSINIZ'

Anayasanın toplumsal uzlaşı metni olduğunu vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bir dayatma ile anayasa yapamazsınız. Anayasa bir toplumsal uzlaşı metnidir. Partili Cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak? Bir dayatma ile anayasa yapamazsınız. Anayasa bir toplumsal uzlaşı metnidir. Partili Cumhurbaşkanı nasıl tarafsız olacak? Partili Cumhurbaşkanı ile adalet elden gider. Getirilen düzenleme Erdoğan'la sınırlı değil. Ben Cumhurbaşkanıyım bunları atarım dediğiniz zaman devleti çökertirsiniz. Asıl çift başlılık, kaos ondan sonra başlayacak. Kaş yapayım derken göz çıkaracaklar. Diyelim ki herhangi bir vatandaşımızın bir sorunu çıktı. Ankara'ya geliyor ve milletvekili ile görüşüyor. Vekil sorunun neden çözülmediğini anlatıyor ya da sorununu çözüyor. Yeni sistemde vekilin buna yetkisi, bağlantısı yok. Milletle devletin arasına tam bir duvar örecekler. Milletvekilinin yanına neden gitsin? O halde bu milletvekili Meclis'te ne yapacak? Yasama organı el kaldırıp indirecek. Halk ile vekilin arasındaki kontak kopacak" ifadelerini kullandı.

'REFERANDUMDAN HAYIR ÇIKACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 'Referanduma hazır mısınız?' sorusuna, "Hazırız. Bizim açımızdan bir sorun yok. Hayır çıkacak, Eminim. Çünkü hiçbir ülkenin vatandaşları kendi seçtikleri milletvekillerinin ikinci sınıf politikacı olmalarını istemezler. Çünkü milli irade parlamentoda tecelli ediyor. Parlamentonun bir başka kişi tarafından feshedilmesini istemezler. Yani kendi iradesinin üstüne, başka bir iradenin vesayet oluşturmasını istemezler. Onun için hayır çıkacak diye düşünüyorum" diye yanıt verdi.

'KUVVETLER AYRILIĞI YOKSA ANAYASA YOK DEMEKTİR'

Kuvvetler ayrılığına vurgu yapan Kılıçdaroğlu, "Eğer bir ülkede kuvvetler ayrımı yoksa, o ülkede anayasa yok denir. Bu düzenleme böyle geçerse, hiç kimsenin can ve mal güvenliği olmaz. Yarın bir iktidar gelip bir kararname ile, başkanlık kararnamesi ile sizin mal varlığınıza el koyabilir. OHAL'de hükümet istediği zaman el koyuyor mu, koyuyor. Şu an OHAL döneminde kararnameler çıkabiliyor" dedi.

'ÇOCUKLARIMIZ ÖZGÜR BİR TÜRKİYE İSTER'

Seçmene de seslenen Kılıçdaroğlu,  "15 Temmuz'dan sonra Saray'a gitmemiz gerekiyordu ve gittim. Linç edilen ailelerin aileleri perişan halde. Kim bu askerleri linç ettiyse, yargılansın dedim. Hepsi 'haklısınız' dediler. Bugün linç edenlerden birini yargıya teslim ettiler mi, etmediler. Buna devlet mi denir, Denmez. Bu çıkarsa hiçbir vatandaş, hiçbir hakkını arayamayacak. Biz geldik, gidiyoruz. Çocuklarımız özgür bir Türkiye'de yaşamak isterler. Fikir üretmek sadece insana özgündür. Siz bir apartmanın yönetimini bile denetlerken, koskoca bir devletin denetlemesinin yapılmaması çatışmaya yol açar. Doğru değildir. O nedenle, her siyasi partiden seçmen, düşünerek sandığa gitsin diyoruz" ifadelerini kullandı.

'BU 80 MİLYONI İLGİLENDİRİYOR'

Kılıçdaroğlu,  "Buradaki sorun şu, anayasa değişiklikleri parlamentoda görüşülürken, kamuoyu bilgilendirilmedi. Vatandaş sanıyor ki, Erdoğan'ı sevenler diyor ki, Erdoğan bunu istedi biz bunu yapacağız, sevmeyenler de biz karşıyız, 'hayır' diyoruz. Bu Erdoğan ile bağlantılı bir olay değil. Bu 80 milyonla ilgili bir olay, çünkü anayasa hepimizi ilgilendiriyor. Olaya Erdoğan penceresinden bakmak kadar yanlış bir şey yok" açıklamasında bulundu. 

'AKP'LİLER ALKIŞLADILAR, ŞİMDİ NEDEN VAZGEÇTİLER?'

AKP'lilerin, parlamenter sisteme vurgu yaptığı konuşmalarını alkışladığını belirten Kılıçdaroğlu,  "Taksim'de ve İzmir'deki mitinglerde parlamenter sistemin gücüne vurgu yaptım. Yenikapı'daki mitingde parlamenter demokratik sisteme vurgu yaptım. Bütçe görüşmelerinde parlamenter demokratik sisteme vurgu yaptım. Hepsinde Ak Partililer alkışladılar. Şimdi neden vazgeçtiler? O alkışlar mı yanlıştı, şimdi yaptıkları mı yanlış? Milletvekili gerçek iradesini gösteremiyor" dedi.

'MHP NASIL İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'

Tüm milliyetçilerin yeni anayasaya hayır demesi gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Anayasa'nın ilk 4 maddesini değiştireceğiz diyorlar. TBMM kürsüsünde, anayasa görüşmeleri sırasında bunu söylüyorlar. Cumhurbaşkanı'nın danışmanı da bunu söylüyor. Cumhurbaşkanı da bunu söylüyor. Açın bakın. Eyalet sistemini savunuyorlar. Zaten bu geçerse, bir sabah kalktığımızda sayın başkan bunu yapabilir, yetkisi var. Fiili duruma gerek yok, yetkiyi veriyoruz zaten. Ben bu endişelerimi Devlet Bahçeli'ye son görüşmemde anlattım. Bu benim tarihi sorumluluğum. Milliyetçi arkadaşların buna bakması lazım, bakıyorlar da zaten. Bu Meclis Milli Kurtuluş Savaşı'nı yöneten meclistir. Bu Meclisin onurunu korumak zorundayız. Bu Meclisi yüceltmek zorundayız. Bu Meclisi vesayet altına sokmayacağız. Meclisin yasa çıkarma hakkını başka bir yere, kişiye devretmemeliyiz. 'Her türlü milliyetçiliği ayaklar altına alıyorum' diyen kişi ile MHP nasıl işbirliği yapıyor, sormak lazım" diye konuştu.

'BU CHP'NİN DEĞİL, TÜRKİYE'NİN SORUNU'

Kılıçdaroğlu, "Seçime giderken bunu düşünmeliyiz. Kendi bayrağımızı kullanmayacağız. 6 oklu bayrağımız olmayacak meydanlarda. Bu CHP'nin değil Türkiye'nin sorunu. Türk bayrağı olacak meydanlarda" dedi. (DHA)

'BAŞBAKANIN O KOLTUKTAN ÇEKİLMESİ LAZIM'

Kılıçdaroğlu, "Türkiye bölünme noktasına gelmiş ve bunu bir Başbakan dillendiriyorsa, felaket başlamış demektir. Başbakanın bunu dillendirmeye yetkisi ve hakkı yok. O koltuktan çekilmesi lazım. 'Başkanlık gelmezse Türkiye bölünür' dedi. Toplumu bölen ayrıştıran sizsiniz. Anayasa ile kutuplaştırmış haldesiniz" diye konuştu.

'SANDIĞI PROTESTO ETMEK  'EVET' OYU ANLAMINA GELİR'

Kılıçdaroğlu, "Herkesin düşünerek sandığa gitmesi gerekiyor. Sandığı protesto ediyorum demek evet oyu kullanmak anlamına gelir. Hayır demeliyiz" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Pazar günü bütün ile ve ilçe başkanlarımızı Ankara'ya davet ettik. Referandum çalışmaları ile ilgili bilgiler paylaşılacak" dedi. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Bingöl'de kamu çalışanı hamile ve engellilere kar izni

SONRAKİ HABER

Yılın ilk MGK toplantısı sona erdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...