31 Ocak 2017 17:27

BM'den Türkiye'ye 'Hakim Akay'ı serbest bırakın' talimatı

BM’ye bağlı Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması, 15 Temmuz sonrası tutuklanan hakim Aydın Sefa Akay'ın serbest bırakılmasını istedi.

Paylaş

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Mekanizması (MICT) adlı BM kurumu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan hakim Aydın Sefa Akay'ın serbest bırakılmasını talep etti. Akay, 1994'teki Ruanda Soykırımı'ndan hüküm giyen eski bir Ruandalı bakanın davasını gözden geçiren BM yargıçlar heyetinin bir üyesiydi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre; MICT, Akay'ın diplomatik korumaya sahip olduğunu vurguladı. Ankara, Akay'ın serbest bırakılması için yapılan çağrıları geçmişte reddetmişti.

MICT, Akay'ın 14 Şubat'a kadar serbest bırakılmasını ve aleyhindeki tüm hukuki işlemlerin sona erdirilmesini talep ediyor.

Talepte, devletlerin MICT'in taleplerine uyması gerektiğini söyleyen BM Güvenlik Konseyi kararına atıfta bulunuluyor. Akay, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından tutuklanan onbinlerce yetkiliden biriydi.

'YARGI BAĞIMSIZLIĞINA DARBE'

MICT, Akay'ın yerine başka bir yargıcın getirilmesinin, yargısal bağımsızlığına büyük darbe vuracağına, çünkü bu şekilde bir davanın ele alınışına bir ülkenin müdahalede bulunmuş olacağına dikkat çekti.

MICT Başkanı Theodor Meron “Diplomatik koruma bağımsız, uluslararası bir yargının yapı taşıdır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP’den ‘Hayır demezsek ne olur’ bildirisi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da kamu çalışanı, hamile ve engellilere izin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa