31 Ocak 2017 13:04

Şair Didem Madak’ı anlatan belgesel seyirciyle buluştu

2011'de yaşamını yitiren Şair Didem Mabak'ın hayatını anlatan belgesel seyirciyle buluştu.

Paylaş

2011 yılında hayatını kaybeden Şair Didem Madak’ı anlatan “Son Dizesiz Şiirler: Didem Madak” adlı belgeselin ilk gösterimi, İstanbul Şişli Kent Kültür Merkezinde gerçekleşen gösterimle seyirci ile buluştu. 

Yönetmenliğini Hikmet Kerem Özcan’ın üstlendiği yapım Didem Madak’a saygı niteliği taşıyor. Belgeselde, 9’u erkek 1’i kadın 10 sanatçıyla çalışıldı. 4.5 ay süren çekimler sanatçıların rol aldıkları sahnelerde oyunlarının hemen öncesinde veya sonrasında gerçekleşti. Yapım, Defne Yalnız, Musa Uzuner, Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Levent Üzümcü, Tuncer Salman, Burak Tamdoğan, Lebip Gökhan, Nebil Sayın ve Hakan Özgömeç gibi sanatçıların seslendirdiği Didem Madak şiirlerinin kayıtlarından oluşuyor.  Belgesel ise adını, Madak’ın Pulbiber Mahallesi adlı şiirindeki; “Ve tanrının sana gülümsediğini, Tekinsiz bir kesinlikle hissediyorduk. Bir tek senin şiirin bu yüzden son dizesiz kaldı” dizelerinden alıyor. 

Fatih Zenginoğlu, okuduğu “Herkes çıkarsın kalbini o çirkin mücevher sandığından ve herkes onu birbirine fırlatsın Tanrım” dizelerden etkilendikten sonra belgesel fikrinin oluştuğunu aktardı.

‘SADECE KADINLARIN ANLAYABİLECEĞİ ŞİİRLERİ VAR’

Filmde şiirleri neden bir kadın hariç, erkek oyuncuların seslendirdiğini ise yönetmeni bir söyleşide şöyle açıklıyor: “Kadın şiirlerini erkeklere okutmak Fatih’in fikriydi. Çünkü Didem Madak’ın şiirlerinin teması çok kadınsı ve belki sadece kadınların bizden daha farklı algılayabileceği, bizim belki de hiçbir zaman kadınlar kadar iyi algılayamayacağımız şiirleri var. Bu şiirleri erkeklere, hatta daha önce erkeksi, maskülen rollerde oynamış erkeklere okutma fikri farklı bir bakış açısından, insanlara kadın şiirlerini erkekler üzerinden anlatmayı barındırıyor. Fatih, yaşıyor olsaydı belki Didem Madak’ın da çok seveceği muziplikte bir fikir olduğunu düşündü ve bu fikir üzerinden ilerledik.” 

DİDEM MADAK KİMDİR?

Şair Didem Madak, 8 Nisan 1970 yılında İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Şiirleri Öküz, Ludingirra ve Sombahar dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı olan Grapon Kâğıtları İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü’nü kazandı. Kanser nedeniyle, 24 Temmuz 2011’de, 41 yaşında yaşamını yitiren Şair Didem Madak’ın naaşı Edirnekapı’da defnedildi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savaşa dikkat çekmek için 'kardan Alan ve Ümran' yaptı

SONRAKİ HABER

Advoocat'ın ülkesine izne gittiği öğrenildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...