31 Ocak 2017 12:37

Filipinler'de 7 bin kişiyi öldürüp ‘ara’ verdiler

Filipinler’de 7 bin kişinin öldürüldüğü "uyuşturucuyla savaş"a ara verildiği duyuruldu. 

Paylaş

Emniyet Genel Müdürü Ronald dela Rosa, polis içindeki uyuşturucuyla mücadele birimlerinin dağıtılacağını, polis içinde bir temizlik yapılacağını, emrin Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’den geldiğini söyledi.

Karar Güney Koreli bir iş adamının emniyet müdürlüğü binasında öldürülmesinden sonra alındı. İş adamı Jee Ick-joo, geçen ekim ayında uyuşturucuyla mücadele polis birimi tarafından kaçırılıp öldürülmüştü.

4 BİN ÖLÜNÜN ‘FAİLİ MEÇHUL’

Devlet Başkanı Rodrigo Duterte’nin geçen yıl göreve gelmesinden sonra başlatılan “uyuşturucuyla savaş” operasyonlarında 7 binden fazla insan öldürüldü. Bunların 4 bin kadarının kimliği belirsiz ölüm mangaları tarafından gerçekleştiği ve bu ölüm mangalarının çoğunun polis tarafından idare edildiği düşünülüyor.

Bu durum Batı ülkeleri hükümetleri ve insan hakları kuruluşlarının yoğun eleştirilerine neden oluyor ama Devlet Başkanı Duterte halen büyük halk desteğine sahip.

Duterte geçtiğimiz aralık ayında uyuşturucu probleminin çözüleceğini söylemiş ama daha sonra bu tarihi bu yılın mart ayına kadar uzattığını açıklamıştı.

DUTERTE’DEN AÇIKLAMA

Önceki gün düzenlediği basın toplantısında da, sorunun çözülmesi için verdiği süreyi kendisinin devlet başkanlığı döneminin sonu olan 2022’ye kadar uzattığını bildirdi.

Duterte önceki günkü açıklamasında “Polisiniz yolsuzsa, köklerinize kadar çürümüşsünüz demektir” demiş ve polisin yüzde 40’ının yolsuzluğa karıştığı tahminini dile getirmişti.

Daha önce işini yaparken zanlıları ya da sivilleri öldüren polisleri koruma sözü vermiş olan Duterte, “Polisi koruyacağım dedim mi korurum. Ama yalan söyleyeni koruyamam” diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

MHP'li muhalifler 'Hayır' komitesi kurdu

SONRAKİ HABER

Katliamı protesto edenler hakim karşısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...