31 Ocak 2017 11:40

Şırnak’taki ev yapımları referanduma mı kaldı?

Şırnak'ta sokağa çıkma yasağı sırasında yıkılan evlerin tekrardan yapımı konusunda Valinin referandum tehdidinde bulunduğu iddia edildi.

Paylaş

Şırnak'ta evleri yerle bir edilen ailelere, kentsel dönüşüm için “terör mağduru” kapsamında belgeler imzalatılıyor. Muhtarlarla toplantı yapan Valinin ev yapımının referandum sonuçlarına göre olacağını söylediği ileri sürüldü.

14 Mart-4 Kasım 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında Şırnak’ın yüzde 70’i ilk olarak tank ve toplarla ardından da kepçelerle yıkılmıştı. Yıkımın büyük bölümü tamamlandıktan sonra kente, kalkan sokağa çıkma yasağının ardından gelen yurttaşlar, evleri ve mahallelerinin yerine moloz yığınlarıyla karşılaşmıştı.

Kent girişinde dağıtılan bildirilerde Şırnaklılara yeni bir kent müjdesi veren Şırnak Valiliği tarafından şimdi yurttaşlara “Şırnak ili, merkez ilçesi riskli alana ait kentsel dönüşüm projesi”ne ait muvafakatname imzalatılıyor. Kentin Cumhuriyet, Gazipaşa, İsmetpaşa, Yeni ve Yeşilyurt Mahallelerini kapsayan kentsel dönüşüm kapsamında, “6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüşümü” hakkındaki kanun hükümleri gereğince bu muvafakatnamenin düzenlendiği belirtildi. Bu belge ile evsiz kalan yurttaşların, 5233 sayılı “Terör mağduru” sıfatıyla ve uzlaşma tutanağında belirtilen konut alanı üzerinden yüzde 100, müştemilattan yüzde 50 olmak kaydı ile konut alabileceği belirtiliyor. Proje kapsamında tapu ve ruhsat sorunlarının çözülerek belgelerin 30 gün içinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne teslim edilmesi gerektiği belirtiliyor. 

Kentte 6 bin 40 konutun yıkıldığı belirtilirken, bölgenin “riskli alan” ilan edilmesinden kaynaklı yurttaşların kendi arazilerine konut yapmaları da engellendi. Şu ana kadar yetkililer tarafından da tek bir konut yapılmış değil. Yasak kalktığı dönemde Şırnak Valiliği tarafından dağıtılan broşürlerde “Modern ve yaşanabilir bir Şırnak inşa ediyoruz” denilmişti. Valilik tarafından yapılan açıklamalarda ilk olarak Gazi Caddesi üzerinde 960 konutun yapılacağı 5 bin konutun da farklı mahallelerde ocak ayından itibaren yapılacağı belirtilmişti. Ancak şu ana kadar evlerin yapımı için ihale bile başlatılmış değil. Öte yandan Şırnak Valisi Ali İhsan Su’nun geçtiğimiz günlerde mahalle muhtarlarıyla kentsel dönüşüme ilişkin toplantı yaptığı belirtildi. Vali Su’nun toplantıda referandumda “evet” oyu vermeyen mahallelerde ev yapılmayacağını söylediği iddia edildi. (Şırnak/DİHABER)

ÖNCEKİ HABER

Beşiktaş, Demba Ba'yı kiraladığını açıkladı

SONRAKİ HABER

Reina katliamıyla ilgili gözaltına alınan 10 kişi adliyede

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...