31 Ocak 2017 11:15

Kerestecioğlu, Trump'ın kararıyla ilgili sessizliği sordu

HDP'li Filiz Kerestecioğlu, Trump'ın vize kararnamesini bir çok ülke kınarken Türkiye'nin neden sessiz kaldığı Binali Yıldırım'a sordu.

Paylaş

HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, ABD Başkanı Donald Trump’ın 7 ülkenin vatandaşlarının Amerika’ya girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini imzalamasına ilişkin herhangi bir diplomatik temasta bulunulup bulunulmadığını öğrenmek istedi. Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle soru önergesi hazırlayan Kerestecioğlu, Avrupa’da pek çok liderin bu kararı eleştirdiğini hatırlatarak, Yıldırım’a, “Hükümetinizin tavrına ilişkin neden bugüne dek detaylı bir açıklama yapmadınız” sorusunu yöneltti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın mülteci başvurularını 120 gün askıya alan ve nüfusunun çoğu Müslüman olan 7 ülke vatandaşlarının Amerika’ya girişini 90 günlüğüne yasaklayan bir kararname imzaladığını hatırlatan Kerestecioğlu: “Bu kararnamenin ardından yedi ülke vatandaşı, Amerikan vizesi ve hatta asal olarak ikamet etme ve çalışma hakkı olan -savaş ve katliamdan kaçan mülteciler dahil- yaklaşık 200 kişi, havalanlarında gözaltına alınmış, sınırdışı edileceklerine dair belgeler imzalatılmaya çalışılmış ve kötü muameleye maruz kalmışlardır. Bu uygulamaya tepki gösteren binlerce kişi, ABD’de sokaklara dökülmüştür. New York’taki JFK Havalimanı’nda gözaltına alınan kişilerin haklarını korumak için bekleyen gönüllü avukatlar, gözaltına alınan kişilerin bir kısmı serbest bırakılsa da halen gözaltında tutulan kişiler olduğunu ifade etmektedirler“ dedi.

BİRÇOK ÜLKEDEN TEPKİ GELDİ

Şimdiye kadar, ABD’deki 16 eyaletten ve pekçok Avrupa ülkesinden söz konusu karara tepkiler geldiğini vurgulayan Kerestecioğlu „Avrupalı liderler, yasağın bir an önce kaldırılması için diplomatik girişimlerde bulunmuşlardır. Avrupa Parlamentosu eski Başkanı Schulz gibi önemli isimler yasağı kınamış, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande gibi liderler, ABD Başkanı ile kararnamenin iptal edilmesi için görüşmelerde bulunmuşlardır. Hollande, Avrupa'ya, ‚Trump’a karşı güçlü bir yanıt verme ve  Avrupa demokrasinin değerlerini garanti altına almak adına çok daha güçlü ve birlik içinde olma’ çağrısında bulunmuştur. İsveç, İsviçre, İtalya, Endonezya, Danimarka, Norveç ve Finlandiyalı liderler de ayrımcılığa karşı çıktıklarını vurgulayan mesajlar vermişlerdir.“

İnançları, dinleri, etnik kökenleri, cinsiyetleri ya da cinsel yönelimleri nedeniyle bireylere karşı ayrımcılık yapılmasının, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine aykırı olduğunu ifade eden Kerestecioğlu: „Ayrıca, Cenevre Mülteciler Sözleşmesi uluslararası topluma, savaştan kaçan sığınmacıları insani nedenlerle kabul etme yükümlülüğü getirmektedir. Bu sözleşmelere taraf her ülke, diğer ülkelerin bu Sözleşmelere uymasını güvence altına almaktan sorumludur. Diğer yandan, ABD Başkanı Donald Trump, kararnameyi ülkeye “radikal İslamcı teröristlerin girişini engellemek için” imzaladığını belirtmiştir. Beyaz Saray yetkilileri, bu listeye yeni ülkelerin de eklenebileceğini  ifade etmişlerdir. New York Milletvekili Demokrat Jerrold Nadler,  katıldığı televizyon yayınında karara karşı çıkarken, “Bu ülkeyi korumak istiyorsanız neden Suudi Arabistan, Mısır ve Türkiye karar dışında bırakıldı? 11 Eylül saldırganlarının çoğu Suudi Arabistan’dan geliyordu” ifadelerini kullanmıştır. Söz konusu karar, açık ki Türkiye’yi de yakından ilgilendirmektedir. Ne var ki, Türkiye hükümetinin bu ayrımcı kararnamenin durdurulması amacıyla başlattığı herhangi bir girişim Türkiye’de basın yayın organlarına yansımamıştır“ dedi.

KERESTECİOĞLU’NUN CEVAPLANMASINI İSTEDİĞİ SORULAR

* Türkiye hükümeti adına ABD Başkanı Donald Trump ile imzaladığı kararnamenin iptali için herhangi bir resmi temasta bulundunuz mu?
* Vatandaşlarının çoğu Müslüman olan bu 7 ülkenin yurttaşlarına yapılan etnik ve dini ayrımcılığa karşı Hükümetinizin tavrına ilişkin neden bugüne dek detaylı bir açıklama yapmadınız?

* Henüz bir resmi temasta bulunmadıysanız bulunmayı ve kamuoyunu bu konuda bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?

* Vize yasağına Türkiye vatandaşlarının da dahil edilmesi gibi bir sorun söz konusu mudur? Bu gibi bir durumu önlemek için Hükümetinizin herhangi bir girişimi olmuş mudur? (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Merkez’den itiraf: Hayat pahalı olacak

SONRAKİ HABER

Ahmet Yıldız davası: Katil zanlısı baba aranırken dava açmış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...